Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенсионер сбъдва младежката си мечта, записва висше тайно от близките си

58-годишният студент Красимир Дердов: Важно е човек да осмисли живота си

Трябва да учиш, за да си успешен, казва изучаващият културен туризъм жител на Созопол

Снимка: БГНЕС

За образованието няма възраст. Това доказва 58-годишният Красимир Дердов от Созопол. Той е студент първа година във Великотърновския университет, в специалност „Културен туризъм“.
     

Созопол има многовековна история, но има и други места в България, които са не по-малко интересни и чакат някакво развитие в областта на културния туризъм, разказа Дердов пред „Хоризонт“.

В момента той е пенсионер. Със следването си се връща към стара младежка мечта, останала неосъществена. Вярва, че е „важно човек да осмисли живота си, особено когато е свободен“.

Трябва да учиш, за да си успешен в живота, да получиш достатъчно много знания, за да бъдеш полезен и на себе си, и на обществото, убеден е Красимир Дердов. Той оценява сегашното преимущество на младите хора да общуват със свои връстници от цял свят и да пътуват свободно. 

Младите му колеги в университета го приемат топло и опровергават притесненията му, че ще има дистанция. „Аз съм групов отговорник на нашия клас и всички с много голямо уважение се отнасят към мен, с много топлина“, разказа още Дердов. На тази възраст това е първият ми студентски празник и се вълнувам, сподели още той.

Красимир е прекарал 25 години в служба за военния флот. Лятото работи като екскурзовод и показва на руски групи старините на Созопол. Смята, че любознателността, любопитството и желанието му помагат да работи в областта на културния туризъм, с който вече се чувства свързан.

Новото му студентско битие първоначално изненадало близките му, защото успял да постъпи в университета тайно, без да им каже. „Но пък после всички одобриха моето намерение и се отнасят много положително.“

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна