Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скокът от големите корпорации към творчеството

Калина Михайлова: Движим се страшно бързо напред - за да се спасим, трябва да ударим спирачки

4
Калина Михайлова е сменила рязко посоката: от работа в големи корпорации към собствена линия екошалове.
Снимка: Славена Илиева

Да смениш добра кариера с производството на бутикови шалове, използвайки щадяща природата технология. Това е направила Калина Михайлова, която се занимава с растителен принт.

"Този скок е много личен процес. Повече от 20 години съм била във високите корпоративни сфери. Бях се поуморила. Преподредих приоритетите си след раждането на второто си дете и това буквално ме отвя в посока към творчеството, което, може би, винаги е дремело в ъгъла около мен. В един момент ме намери. Загнезди се в душата ми."

Така Калина три години учи занаята, преди да се впусне в новото си професионално занимание. Заминава на изток, за да учи от възрастните жени, съхраняващи хилядолетни традиции на багрене на текстил.

Растение, поставено в средата на естествена материя - коприна или вълна, може да ни даде разкошен отпечатък върху материята, който така да бъде стабилизиран, че да не се отмива и да не изчезва с времето, разказва Салина Михайлова. Усвоената източна техника не може да се приложи напълно у нас, тъй като в Индия използват други растения, които се вплитат като нишки в естествените влакна - памук и вълна.     

Сега Калина работи в градска среда и посвещава част от времето си да създава собствена библиография за растителността около нас:

"Например взимам листа от кестен, листа от клен, от чинар, от каталпа, все листа, които са по пътя от вкъщи до студиото, в което работя. Усъвършенствам постоянно дизайните на платовете. Добавям непрекъснато нови и нови пластове на работа, което ми дава възможност да вкарам в един дизайн нов цвят, да го преплета по някакъв начин. Към лилаво да добавя винено или към жълто да добавя черно, което не е толкова просто." 

Калина е далеч е от мисълта, че може да спаси света, но дълбоко в себе си пази притеснението за "начина, по който светът се е засилил със страшна сила към стената".

"Често си говоря с хора, с които работя ежедневно. Движим се страшно бързо напред, но за да се спасим, според мен, трябва малко да ударим спирачки и да се върнем малко назад."

Радва се, че за да направи един голям шал, отпадъкът, който оставя след себе си, е не повече от шепа листа и два литра вода, които използва, за да отмие остатъците от листенца, дръжки, треви. За разлика от класическата текстилна индустрия, харчеща огромни ресурси. 

Калина мечтае един ден да може да предаде тази технология, близка до природата, на по-големи производители на текстил, за да се използва. "Идеята е, че всеки естествен източник на пигмент - храна, листа, треви, може да ни служи за багрене на платове. Можем да си багрим дрехите с тях. Мога да ви кажа например, че ако натрошите костилки от авокадо и ги сварите заедно с обелките от авокадо ще получите приятен розов цвят."

Историята на Калина Михайлова е разказана в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна