Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Психологът Елена Алтимирска: Когато дълго работим нещо не по сърце, има опасност да прегорим

Статуквото може да доведе до задънена улица, ако не носи удовлетворение, коментира специалистът

Елена Алтимирска
Снимка: https://frognews.bg

„Когато дълго време правим нещо, което не е по сърце, тогава има опасност да прегорим и да започнем да търсим други възможности. Може да се окаже, че всъщност проблемът е в нуждата от почивка, от поспиране, от това да си дадеш сметка какво правиш и защо го правиш.“ Това каза в предаването "Хоризонт до обед" Елена Алтимирска, доктор по организационна психология.

„Добре е да разпознаваме дали желанието да смениш тотално попрището си е следствие на това прегаряне, на този хроничен стрес, или е наистина повикът на нещо, което сме потискали и не сме чували до този момент", коментира тя. 

Промяната винаги е възможна, всеки момент е добър за промяна, ако тя съответства на нашите ценности и движещи мотиви, смята Елена Алтимирска. Но колкото повече инвестиция, време, усилия сме вложили в една сфера, толкова по-трудно е да излезем от този коловоз и да изберем друг, подчерта психологът. 

„Но ако това е просто следващото стъпало, може би трябва да се запитаме "дали не ме е страх да направя следващата крачка, която ще ме изведе в един по-добър живот, една по-добра реализация за мен".

Всеки по свой начин търси себе си, но някои са по-открити в това търсене и по-честни да си признаят "дали пък не сбърках, дали няма и друг вариант да мен, дали няма друг път", обясни още Алтимирска. По думите й, някои са по-активни в това да експериментират. 

"Тези хора предприемат по-кардинални промени. Но има и хора, които усещат, че нещо не е, както те са искали или както биха се чувствали най-добре и те са по-склонни да стоят в статуквото. А статуквото може да доведе само до задънена улица, ако не носи удовлетворение – професионално, в житейски план, в кариерен план.“

Носи ли рискове новият избор? Рискове винаги има – въпросът е доколко сме готови да ги приемем като част от живота, посочва психологът. „Ние не знаем какво ще се случи при даден избор, докато не го направим. Иначе можем да останем с усещането "всъщност защо не избрах това, какво има по тази пътека, която не съм избрал да последвам.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна