Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници ще гледат кандидатурата на София за Младежките зимни олимпийски игри през 2024-а

Снимка: БГНЕС

Общинските съветници ще обсъдят кандидатурата на София за младежките зимни олимпийски игри през 2024 година.

Общинският съветник Карлос Контрера, председател на групата на ВМРО - Българско национално движение, предлага съветниците да подкрепят с декларация кандидатурата на столицата за игрите. Обсъждането ще бъде в рамките на временната комисия за анализ на съществуващите проблеми, свързани с целогодишният достъп до Витоша на гражданите с цел туризъм, отдих и спорт.

"Ние желаем, като местна власт (вярвам, че това е и становището на по-голямата част от общинските съветници) ясно да заявим, че подкрепяме усилията на Министерството на младежта и спорта тази кандидатура да бъде представена пред Международния олимпийски комитет", поясни Контрера в предаването "Хоризонт до обед".

Относно намеренията да бъде променен Плана за управление на Природен парк "Витоша" и да бъдат обновени съоръженията, Карлос Контрера заяви, че "за всеки човек, който е бил на Витоша, е ясно, че съоръженията трябва да се модернизират" и този разговор е част от голямата организационна работа.

Провеждането на каквито и да е масови, престижни - било то спортни, културни или друг тип мероприятия, може само да бъде поощрявано, подкрепяно във всяко едно отношение, коментира общинският съветник Иван Велков от Политическа група 5 - "Зелените". 

Според Велков, общинските съветници в Столичния общински съвет не са готови да дадат категорично становище за промяната на Плана за управение на Природен парк Витоша. Общинският съвет е в ролята на заинтересована страна, а не на водещ фактор, който може да влияе на едно или друго министерство или на законадателната власт за промяна на закони или на нормативни уредби, смята Велков.

"Ако това, което се планира и внимателно би могло да бъде проведено като модернизиране на съоръжения (което очевидно е наложително и необходимо за града), без да нарушава и без това крехкия баланс между урбанизация и екология в парка и планината, защо да не бъде подкрепено", подчерта той.

Детайлите са ключово важни в този изпълнителен етап от процеса и дали ще има или не Олимпийски игри, той трябва да бъде стартиран рано или късно, защото сегашното положение е неприемливо, заяви още Иван Велков.

"Планината и паркът са безценно богатство и ако то не бъде внимателно поддържано, съхранявано и управлявано за целите, нуждите на града и общината, всички ще загубими и име, и репутация, и възможности", обобщи той.

Темата е разгледана в звуковия файл. 
   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна