Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за рехабилитация на деца с неврологични заболявания или други проблеми на горните и долните крайници и се намират в разкрития преди 10 години единствен за Южна България Детски сектор за болнична рехабилитация на деца с детска церебрална парализа, обясни началникът на Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина проф. д-р Елена Илиева.

Ние сме много щастливи и благодарни на самата инициатива „Българската Коледа“ и на дарителите, които се отзоваха и които дават възможност на нашите деца да получат съвременна рехабилитация на високо ниво.  За втори път получаваме апаратура по линията на инициатива. Преди няколко години получихме апарат за роботизирана рехабилитация на походката. Благодарение на този апарат и на другата апаратура много деца успяха на проходят или да подобрят възможностите си за самостоятелно ходене.

Тази година надграждаме. Получихме три апарата. Двата са апарат за проследяване движенията на горен крайник при деца и робот за рехабилитяация на горен крайник при деца от 4 до 12 години. Те дават възможност децата да се рехабилитират и да изпълняват упражнения с голяма повтаряемост, но и същевременно ги мотивира. На базата на виртуалната реалност, всичко става под формата на игра и по-този начин се увличат и се мотивират.

Третият апарат е система за анализ на движението и походката. Чрез обективен анализ на позата и позицията на тялото в пространстото както и на активността на различните мускули, които участват в движението, ние можем обективно да оценим какво е състоянието на детото, какъв е рехабилитационния потенциал и вече  рехабилитациятада бъде насочена и индивидуализирана. Благодарение на тази апаратура ние ще можем да проследим какви са ефектите от рехабилитацията.

Новата техника ще ни даде възможност да разгърнем рехабилитацията на съвременно ниво. В клиниката обслужваме контингент от над 230 деца от цялата страна, които идват ежемесечно на рехабилитация. , заяви още проф. Илиева.

Едно от тези деца е Ан. Преди 12 години по време на раждането си, тя  получава увреждане на лявата ръчичка и от тогава е пациент на отделението. Днес тя има значително подобрение, а майка й е безкрайно щастлива и благодарна на лекарите.

С думи на благодарност  към инициативата се обърна  и началникът на детската хирургия проф. д-р Пенка Стефанова.

Искам да  кажа едно голямо „Благодаря“ на българския народ и на инициативата в лицето на българския президент.

По думите й дигиталната система за транскутанен кръвно-газов мониторинг, която вече е в детската хирургия, ще е изключително полезна за малките пациенти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна