Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Славов: Гражданската конфискация все повече няма да е гордостта на България

Атанас Славов
Снимка: БГНЕС

Гражданската конфискация все повече няма да е гордостта на България. Това заяви в предаването „Преди всички“ Атанас Славов – експерт в Антикорупционния фонд. Днес депутатите ще разгледат промените в антикорупционния закон на първо четене в пленарна зала.

Според него начинът, по който беше въведена гражданската конфискация, застрашава основни човешки права. Всичко това са потенциално осъдителни присъди срещу България в Страсбург, добави мнението си той.

Като знакови събития Славов посочи прекратените проверките срещу Делян Пеевски и унизителното задържане на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева.

Стандартът за преценка на комисията затова кога имаме хипотеза на незаконно придобито имущество, е съществен проблем, смята още Атанас Славов. Той подчерта, че този стандарт трябва да е ясен и публично обявен, за да може да няма съмнения за двоен стандарт.

Различен е критерият за вината на обвиняемия и от друга страна за незаконно придобитото имущество, смята експертът.

При въвеждането на гражданската конфискация не беше направен правилният баланс между правата на лицата, чието имущество се отнема, и интензивността на намесата в правната сфера, отбеляза още Атанас Славов и добави, че тепърва ще виждаме последиците от тези процедури.

Крайно проблематично е, когато се натрупва практика по един закон и ВКС се опитва да изясни натрупаната практика и веднага след това законодателят да се намесва, каза още той и добави, че тук се забелязва политическа намеса.

Българските законодатели трябва да извършват предварителна оценка на въздействието на приеманите закони, изтъкна той. Според него приложеното към този закон е несъстоятелно.

По думите му парламентът не изпълнява законовите си задължение за обществени консултации с всички заинтересовани страни. Според него това все повече се очертава като тенденция. В доклада на ЕК изрично се подчертава непредвидимия характер на законодателния процес.

Препоръките от евродоклада за България бяха „удавени“ в шумните фанфари от документа, но тепърва ще виждаме ефекта, предупреди експертът. Той прогнозира, че мониторингът ще бъде заменен с много по-сериозни контролни механизми.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна