Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баладите на Шопен в нови записи на Антонина Бонева

Изтъкнатата българска пианистка Антонина Бонева осъществи нови записи по покана на "Музикална къща БНР". В Първо студио на Националното радио Бонева направи нова регистрация на четирите клавирни балади от Фредерик Шопен, изключително популярни и обичани от публиката, но твърде рядко изпълнявани в интеграл.

В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" пианистката, определяна като един от най-залежителните български шопенисти, разказва за вдъхновението на младия Фредерик Шопен за създаването на нов за онази епоха жанр - клавирната балада.
"Тази година се навършват 220 години от рождението на големия полски поет Адам Мицкевич, който всъщност е станал причина за зараждането на жанра балада в клавирната музика. Самият той посреща Шопен като млад в Париж, въвежда го в общество, помага ми да започне и концертна дейност, и въобще да започне неговият живот във втората му родина. Мицкевич е изпратил на Шопен своите балади и му е поръчал да напише по тях пиеси за пиано. И така всъщност се заражда жанра клавирна балада. И всички опити на следващите композитори - колкото и да са хубави тези на Брамс и на Лист, не могат да достигнат нивото, богатството, сериозният, задълбочен смисъл, разнообразието и завършеността на шопеновите балади." - споделя размисли изпълнителката.


Антонина Бонева
произхожда от семейство на известни музиканти. Завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа на проф. Николай Евров. Специализира в Кралската консерватория в Антверпен (Белгия) при проф. Фредерик Геверс, който пише за нея: "Тя е много талантлива - както музикално, така и инструментално". Кариерата отвежда пианистката в много страни по света, на много престижни сцени. Освен това тя е уважаван педагог и нейни ученици печелят награди на национални и международни конкурси. Самата тя често е канена като член на жури. От 2011 г. Антонина Бонева е заместник-председател на дружеството ,,Шопен" у нас.

Интересни детайли за осъществяването на новите записи на пианистката в БНР чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна