Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Бърнев: Учили сме се в движение на актьорско майсторство в киното

Иван Бърнев
Снимка: личен архив

Гост в предаването "Кой кой е" по Радио София бе един човек, преживял десетки съдби благодарение на своята кариера. А това е така, защото той е актьор. Името му е Иван Бърнев. Роден е през 1973 година в Добрич, но детството му преминава във Варна. Отраснал там през 80-те, първите му години са били изпълнени със смях и забави, неприсъщи на децата днес. Детство, осмислено със създаването на нови игри, няколко скъсани книги и милион и едно желания изгледани като анимации. Романтични години, в които желанията са най-силни, а мечтите най-истински...

Иван Бърнев завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“, през 1996 г. Преди да се премести  в класа на проф. Стефан Данаилов, за една година учи пантомима. След като завършва НАТФИЗ, влиза в екипа на Младежкия театър, където дебютира с ролята на Пинокио в представление, поставено от Андрей Аврамов.

Динамичен е светът на театъра. Иван Бърнев говори скромно за своите постижения, но трудът му се възнаграждава с не една награда. През 2011 година печели „Аскеер“ и „Икар“  (за поддържаща роля) -  за Били Бибит в представлението „Полет над кукувиче гнездо“, по рано през 2002 е получава „Аскеер“ (изгряваща звезда) - Франсоа Баладур в представлението „Вечеря за тъпаци“.Бърнев има награда за заслуги и в киното.

Има огромни заслуги и в киното с роли в съвременни филми като „Стъпки в пясъка", „Зад кадър" и „Лейди Зи". През 2006 г. е номиниран за най-добра главна роля на филмовия фестивал „Берлинале" за ролята му на младия Ян Дите във филма на Иржи Менцел - „Obsluhoval jsem anglického krále“ („Обслужвах английския крал“).  

Чистосърдечно признава, че много често хората се недоволни от актьорската игра на големия екран, смятат, че актьорите не винаги се държат естествено и убедително. Но приканва публиката да прояви разбиране и добавя:

Ние в НАТФИЗ не сме имали нито един час по актьорско майсторство в киното. Всичко, което сме научили за поведението в киното, сме го научили заради това, че някой ни е поканил и е имал доверие в нас, че можем да се справим. Ние учим този тип работа. Работата пред камера е съвършено различна. Това е нещо, което трябва да се научи. Когато камерата е в близък план например, има различен начин на поведение на актьора.

Всяка среща с актьор е богатство, а когато той е Иван Бърнев, богатството е наистина безгранично...

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени