Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на производствените цени в България през ноември

Снимка: архив

Производствените цени в България се понижиха през ноември за четвърти от последните пет месец, докато растежът има на годишна база отстъпи рязко от октомврийския връх, показват данни на Националния статистически институт, които са предпоставка за известно отслабване на потребителската инфлация в страната.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се понижи през ноември с 0,3% спрямо октомври, когато нарасна с 1,3 на сто. По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - понижение с 0,8%, докато цените в добивната промишленост покачват с 1,3%, а при производството и разпределението на електрическа енергия - с 0,8 на сто.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се повиши с 3,4%, но след растеж с 4,4% през октомври и след негов скок с цели 6,8% през юни (най-солиден растеж на производствените цени от есента на 2012-а година насам). Това представлява повишение на цените на производител на годишна база за двадесет и четвърти пореден месец (непрекъснат техен растеж от декември 2016 година), макар и с отстъпление от тяхното много силно покачване в началото на лятото.

По-съществено увеличение на цените с 6,8% спрямо година беше отчетено при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ, докато цените в преработващата промишленост се увеличиха с 2,7%, а в добивната промишленост отчетоха намаление с 3,6 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през единадесетия месец на настоящата година остана на нивото от октомври и регистрира повишение на годишна база с 3,5% (спрямо ноември 2017-а).

Индексът на цените на производител на международния пазар пък се понижи с 0,9% на месечна и нарасна с 3,4% спрямо ноември 2017-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ рязко забавяне на ноемврийската потребителски цени на годишна база до 3,1% - най-слаба инфлация от месец май насам. Днешните данни за производствените цени изглеждат като предпоставка за по-нататъшно известно отслабване на потребителската инфлация през следващите няколко месеци.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна