Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Конкурсът за изтребителите бе опорочен

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия бе отслужен в София.
Снимка: БТА

Държавният глава Румен Радев прие почетния строй на представителните части на Българската армия и положи венец пред Паметника на Незнайния воин в столицата на Богоявление, когато по традиция се провежда ритуалът за освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия.

Патриарх Неофит благослови знамената на светините, знамената, които са с историческа стойност, както и бойните знамена на националната гвардейска част, на Военната академия "Георги С. Раковски" и на военните формирования в София, Горна Малина и Мусачево:

"Нека поръсим с Богоявленската вода знамената на Българската армия и да бъде залог за неувяхващата слава на родното ни войнство, което и днес, както и в хилядолетното си минало продължава да бъде надежден гарант за свободата, целостта и независимостта на нашата обична майка България", каза Неофит.

След водосвета президентът коментира модернизацията на изтребителите. "Конкурсът бе опорочен", каза Радев. Той настоява да се спазва финансовата рамка от 1,8 млрд. лева. Освен че е срещу решението на Народното събрание, но и правителството се е ангажирало да надплати пари, каза президентът и допълни.

"За мен това е троен удар по България. Помните, че имаше популистки изказвания, че не купуваме изтребители, за да имало пари за пенсии. Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети. Това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти в конкурса. Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата. Как тогава да искаме да печелим уважението на Европа и на света?", заяви Радев.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон Първи преди битката при Ахелой през 917 година. Традицията е възобновена след Освобождението до 1946 г., припомнят от МО. След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г.

Богоявленският водосвет ще бъде отслужен във всички гарнизони на Българската армия.

В Смолян в катедралния храм "Свети Висарион Смолянски" Негово Високопреподобие архимандрит Висарион в 9 часа отслужи Света литургия. В 10,30 пред храма архиерейският наместник на Смолянската духовна околия се извърши Богоявленски водосвет и ще освещаване на бойните знамена на 101-ви алпийски полк. В 11 часа с литийно шествие до моста на река Черна се състоя ритуал по хвърляне на кръста. В шествието участва и общинският духов оркестър.

В Кърджали отбелязват празника с водосвет и благославяне знамената на 68-ма бригада „Специални сили“. Ритуалът ще се извърши от Пловдивския митрополит Николай пред средновековния комплекс „Свети Йоан Предтеча“. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева приема тържествения строй.

Водосвет на бойните знамена на войсковите подразделения от сливенския гарнизон се извърши от 11 ч. и в Сливен, на площад "Панайот Хитов". Хвърлянето на кръста е във водите на река Новоселска.

Ямбол отбелязват Богоявление с традиционните ритуали по освещаване на бойните знамена на Българската армия и изваждането на кръста от водите на река Тунджа.

В тържествения водосвет пред храм "Св. Николай Чудотворец" взимат участие представителни военни части от ямболския гарнизон. С Богоявленския водосвет бойните знамена всяка година се пречистват, а не освещават, уточни директорът на музея на бойната слава подполковник от резерва Милчо Начев:

"Освещаването на знамената става при връчването им в бойната част, а след това на всяка богоявленска служба се изнасят, за да може да се пречистят тези знамена, тъй като се счита, че бойните знамена присъстват нямо и виждат кръвопролития и чрез това поръсване със святата вода се пречистват".

Веднага след водосвета литийно шествие се отправи към моста на река Тунджа на входа на Градския парк, където ще е изваждането на Светия кръст.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Атанас Запрянов: Офертата за Ф-16 е най-добра

Това е годината, в която трябва да започнем реалното превъоръжаване и на ВВС, и на Сухопътните войски, и на Военноморските сили. Разчитам на мъдростта и отговорността на българските депутати от всички формации.  Това каза за БНР заместник-министърът..

публикувано на 06.01.19 в 11:02
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата в Солинген, в която загина българско семейство.

Президентът на Германия: Причинителите на пожара в Солинген ще получат необходимите наказания

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер каза, че извършителите на умишления пожар, при който загина четиричленно семейство от България, ще получат необходимите наказания. Четирима български граждани са загинали в пожар в Западна Германия..

публикувано на 24.04.24 в 17:20
Ивайло Диманов

"Амфибрахий в До мажор" - новата книга на Ивайло Диманов

За всички, които се чувстват самотни в лабиринта на отчуждението и търсят своето място и смисъл, сред хора и улици, е поканата ни за среща с поетичния свят на Ивайло Диманов . В "Нощен хоризонт" с музика и стих съпреживяваме новите стихотворения..

публикувано на 24.04.24 в 17:13

Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна

Британският министър-председател Риши Сунак похвали подкрепата на Германия за Украйна по време на посещението си в Берлин. Той посочи, че предстоящото предоставяне на противовъздушна система Patriot е от огромно значение за Киев. "Не можете..

публикувано на 24.04.24 в 17:03
Министърът на туризма Евтим Милошев

Комисията по туризъм прие промени, улесняващи наемането на работници от трети страни

Парламентарната Комисия по туризъм прие на първо четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, с който се улеснява процеса по наемане на работници от трети страни, за което настоява туристическия..

публикувано на 24.04.24 в 16:58
Унищожена при израелски въздушен удар къща в бежански лагер в Рафах, 27 февруари 2024 г.

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в Рафах

Израелската армия е завършила подготовката си за сухопътна офанзива в град Рафах и ще я започне веднага щом операцията бъде одобрена от правителството, съобщи Ройтерс като се позова на източник от израелските сили за сигурност. Говорител на..

публикувано на 24.04.24 в 16:57

По 200 млн. лв. годишно до 2029-а за рекултивация на мини "Марица Изток"

Комисията по енергетика в Народното събрание гласува предложение за отпускане по 200 млн. лв. годишно от бюджета през следващите пет години за рекултивация на мини "Марица Изток". Парите ще бъдат използвани до 2029 г. за закриване на мините, съобщи..

публикувано на 24.04.24 в 16:45
Асен Василев

Асен Василев: Марин и Стефан Димитрови не са посещавали МФ, докато бях министър

Обвинените за участие в организирана престъпна група за контрабанда, подкупи и търговия с влияние Марин и Стефан Димитрови не са посещавали Министерството на финансите, докато Асен Василев е бил министър.  Това обяви самият Василев пред..

публикувано на 24.04.24 в 16:42