Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Кадийски: Конкурсът за директор на Българския културен институт в Париж беше нагласен

“Този конкурс аз го протестирах, не защото не съм аз назначен, не съм избран, а защото от самото начало беше ясно, че конкурсът е нагласен“, каза поетът и преводач Кирил Кадийски пред БНР по повод конкурса за директор на Български културен институт в Париж. Кадийски е участвал в конкурса на 17-и декември и е много недоволен от начина, по който той е бил организиран:

“Аз не само не го спечелих този конкурс, аз за дързостта да се явя, бях наказан да съм на последно място. Даже се учудвам, че не са ме и декласирали, понеже има и двама души, които не са класирани изобщо“, каза още той в интервю за предаването “12+3“.

Първо, беше обявен месец август, някъде септември. Четири месеца се чака нещо и не се предприемат никакви по-нататък, произтичащи от характера на конкурса, мерки, за да може той да се проведе. Накрая два дена преди Коледа и 4-5 дена преди Нова година, се провежда спешно. Аз бях учуден да видя комисията, която е некомпетентна. 

“Разберете, това беше една голяма, широка комисия. Аз съжалявам, че външно министерство се беше съгласило и че беше пратило доста човека с висока позиция и човек, който разбира, но тук не е това работата, работата е, че, когато се правят такива конкурси, трябва да се подбере комисия от специалисти интелектуалци, не е необходимо те да работят в Министерството. Това не е конкурс, вътрешен в Министерството, за домакини или за нещо подобно, или за даден счетоводител, ако щете. Аз си представям, че същите тези хора, те сигурно и за театър решават, решават и за други конкурси", коментира още Кадийски.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна