Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Станислав Попдончев, БСК:

Над 300 хил. фискални устройства трябва да бъдат подменени или актуализирани до 1 април

Бизнесът очаква проблеми при новия софтуер

Снимка: БГНЕС


Между 300 и 320 хил. фискални устройства трябва да бъдат подменени или актуализирани след влизането в сила на новата наредба за касовите апарати. Това каза пред БНР Станислав Попдончев – главен финансов директор на Българската стопанска камара. Той цитира данни на НАП, според които към понеделник функционират около 3100 устройства по новия режим.

Новата наредба, която ще забрани едновременната употреба на касов апарат и софтуер за управление на продажбите, без те да са свързани помежду си, влиза в сила от 1 април. С новите изисквания за касовите апарати всяка бележка трябва да има отпечатан код и данните от нея да се подават в НАП в реално време. Според приходната агенция проблеми при смяната на касовите апарати и новия софтуер няма да има.

Бизнесът обаче очаква проблеми при новия софтуер:

„По отношение на физическата подмяна на касовите апарати не очакваме съществени проблеми, тъй като има достатъчно на брой устройства, които могат да бъдат закупени или подлежат на актуализиране, освен ако не се изчака крайния срок и много от устройствата се струпат едновременно във фирмите за сервизно обслужване. Що се отнася обаче до предприятията, които използват софтуер за управление на продажбите в търговските си обекти проблемите са много повече. Към вчерашна дата в публичния регистър на софтуерите има едва 6 софтуера, които са на 4-ма производители. Това означава, че една голяма част от търговците, които използват такъв софтуер, ще изчакат своя доставчик да регистрира софтуера, който ще бъде актуализиран за тяхната версия. Има и не малка част от търговците, които не осъзнават, че използват софтуер за управление на продажбите. В тази връзка може да очакваме проблеми с изпълнението на крайните срокове“.

В предаването „Преди всички“ Станислав Попдончев посочи и каква сума трябва да вложат търговците заради новите изисквания: „Касовите апарати варират от 150 до 500 лв. Тези, които ползват и софтуер – не по-малко от 200 лв. на работно място за малките търговци. При по-големите това може да достигне и над 1000 лв.“.

Според Попдончев тези, които ще трябва да сменят само касовите си апарати, ще могат да спазят срока, но при софтуера ще има проблем.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.