Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Млечевска: Участието ни във Венеция трябва да стане регулярно събитие

Вера Млечевска
Снимка: БГНЕС


Проектът „Как живеем“ на арттандема Рада Букова и Лазар Лютаков е избран да представи България на биеналето във Венеция тази година. Куратор на произведението е Вера Млечевска. Пред БНР тя бе категорична, че участието ни във Венеция трябва да стане регулярно събитие.
    

„Върху проекта работихме заедно с Рада и Лазар, обменяхме идеи и коментирахме техните интереси. В проекта има много сензитивност и в същото време има много пластове, които заслужават да бъдат дискутирани. Той е свързан с материалността на нашата съвременна култура. Материалността и дизайнът имат доста социални функции и стратификация, т.е. един материал се прилага в определена ситуация. В същото време целият проект има своите качества като произведение, композиция. Лазар прави едни скулптури. Рада прави едни пана, които в един момент се превръщат в картини, в друг момент се превръщат в някакъв вид подобие на интериорен дизайн. Двамата правят връзка и със самото пространство, и с въпросите и идеите – какво е дизайн, какво е изкуство и какво е материална култура, как тя се отнася към начина ни на живот и към местата, които обитаваме“, разказа Млечевска в интервю за предаването "Хоризонт до обед".

"Авторът пита – какво губим в нашата модерна епоха, използвайки материали, които не изискват тези вековни познания, които всъщност предишният начин на производство и приложения са изисквали", посочи Млечевска.

Между двамата автори има много общи неща, каза още тя и добави, че имаме и много други автори, които правят интересни неща и могат да бъдат в диалог със съвременното изкуство.

Какво още разказа Вера Млечевска, чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна