Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнопосочен старт на Уолстрийт в края на един силен месец за фондовата борса

Основните фондови индекси на Уолстрийт стартираха последната за януари търговия в различни посоки, повлияни от последните финансови отчети на редица водещи американки компании.

Индексът DJIA се понижи първоначално с близо 150 пункта, повлиян негативно от спад на акциите на DowDuPont със 7,5%, на Intel - с 2,1%, на Visa - с 2,55% и на Microsoft - с 2,73%, след като те представиха по-слаби корпоративни отчети. Последва обаче париране на голяма част от първоначалния спад, като час след началото на днешната търговия DJIA се понижава със скромните 35 пункта (понижение с едва 0,13%).

В същото време технологичният индекс Nasdaq Composite нараства с 1,2% благодарение най-вече на ръст с над 13% на акциите на Facebook, след като късно снощи голямата социална интернет медия отчете изненадващо по-добри печалби и приходи през последното тримесечие. В подкрепа за технологичния сектор е и поскъпването на акциите на Advanced Micro Devices с 6,7%.

Широкият индекс S&P500 пък се повишава с 0,6% въпреки спад с 1,8% на индекса, включващ компании от суровинния сектор.

Ръст с около 14% бележат акциите на General Electric, след като индустриалният конгломерат също представи смесени до подобри финансови резултати през последното проучване (по-слаби от очакваното печалби, но при силен скок на приходите). Компанията обаче беше премахната през миналата година от листата с 30-те водещи компании, влизащи в индекса на сините чипове DJIA.

Акциите на логистичната компания United Parcel Service също нарастват с 6,4% след по-силни печалби за последното тримесечие.

Подкрепа за днешното като цяло добро начало на американската търговия продължава да оказват сигналите след края на заседанието на Федералния резерв, че централната банка на САЩ може да приключи или поне на да направи пауза в обозримото бъдеще на тригодишната си политика на постепенно и устойчиво повишаване на лихвените ставки.

Вниманието на инвеститорите е насочено към продължаващите във Вашингтон търговски разговори между САЩ и Китай. По-рано днес Тръмп изрази оптимизъм относно хода на преговорите, но подчерта, че няма да има окончателна сделка, докато той не се срешен с китайския президента Си Цзинпин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!