Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Преговорите с Китай вървят добре, но ще има сделка само след среща със Си Цзинпин

Си Цзинпин и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че търговските преговори между САЩ и Китай "вървят успешно с добри намерения и позитивен дух от двете страни", но добави, че няма да бъде постигнато окончателно споразумение, докато той и президентът Си Цзинпин не се срещнат "в близко бъдеще".

"Най-високопоставените търговски преговарящи на Китай са в САЩ за срещи с нашите представители. Срещите вървят успешно с добри намерения и добър дух от двете страни. Китай не иска увеличение на тарифите и смятат, че ще направят много по-добре, ако сключат сделка", написа Тръмп в Туитър.

"Днес ще се срещна с техните топ лидери и представители в Овалния кабинет. Няма обаче да се стигне до окончателно споразумение, докато моят приятел президент Си и аз не се срещнем в близко бъдеще, за да обсъдим и да се споразумеем за някои от дългогодишните и по-трудни преговорни точки. Представителите на Китай и аз се опитваме да осъществим цялостна сделка, не оставяйки НИЩО неразрешено на масата на преговори. Всички многобройни проблеми се обсъждат и ще се надяваме да бъдат решени. Тарифите за Китай ще бъдат увеличени от 10% на 25% на 1-ви март, така че всички работят усилено, за да завършат преговорите до тази дата!", отбеляза президентът на САЩ в днешното си послание в Туитър.

Доналд Тръмп трябва да се срещне по-късно в четвъртък в Овалния кабинет на Белия дом с вицепремиера Лю Хъ, който ръководи китайската делегация по време на провеждащите се във Вашингтон търговски преговори.

Междувременно "Уолстрийт джърнъл" цитира китайските преговарящи, водени от вицепремиера Лю Хъ да отбелязват, че срещата между президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин вероятно ще се проведе в Китай в края на февруари.

Същите източници на финансово издание разкриха, че Лю Хъ, който се очаква да се срещне по-късно днес с Тръмп, е предложил пред американския търговски представител Робер Лайтизер малко отстъпки, включващи предимно ангажимент на Китай да купува от САЩ селскостопански стоки и е обещал Пекин да отвори още повече своето производство и финансовите услуги за американския капитал.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна