Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картина в американски музей се оказа творба на Ван Гог

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Картина в Музея за изящни изкуства на Сан Франциско се оказа непозната досега творба на Винсент ван Гог, предаде Франс прес, позовавайки се на холандски експерти.

Картината е озаглавена "Натюрморт с плодове и кестени" и е закупена от американския музей от частен колекционер през 1960 г., допълва БТА. Тъй като не фигурира в каталога с произведенията на постимпресионистичния майстор, много експерти са се съмнявали в нейната автентичност. Докато проверявали автентичността на натюрморта в края на миналата година, експертите от музея "Ван Гог" в Амстердам с изненада открили под него и женски портрет.

"Винсент ван Гог често е използвал повторно платната поради недостиг на пари", обясни Милу Булен от холандския музей.

На сайта на Музея за изящни изкуства на Сан Франциско картината вече е представена като рисувана от Ван Гог, известен най-вече със своите слънчогледи и звездно небе.

Според холандския вестник "Фолкскрант" "Натюрморт с плодове и кестени" е създаден в Париж през есента на 1886 г. Картината е принадлежала на майката на френския художник Емил Бернар - приятел на Винсент ван Гог.

Всяка година музеят "Ван Гог" получава около 200 заявки за проверка на автентичността на картини, за които се предполага, че са рисувани от холандския майстор. По този начин към официалния списък с творби на Ван Гог от 1988 г. са добавени още 14 произведения. Най-много от тях са в колекцията на музея "Ван Гог" в Амстердам, основан през 1973 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени