Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава да се търси решение за отделянето на двете езикови гимназии - английска и немска

Търси се решение за отделянето на учениците на Английска гимназия в отделна сграда от Немската гимназия. Има напредък в опитите да бъдат събрани учениците от две съседни училища в комплекс „Изгрев“ - това са ОУ„Йордан Йовков и ОУ „Добри Чинтулов“, а в освободената учебна сграда да бъде преместена езиковата гимназия. Това съобщи зам.-кметът Йорданка Ананиева по време на заседание на постоянната комисия по образование към Общинския съвет.

"И двете училища осъзнаха, че могат да бъдат в една сграда. Да бъдат и в една смяна. Но нито немската, нито английската искат да напуснат настоящата база и да се прехвърлят или в "Й.Йовков" или в "Добри Чинтулов". Винаги съм смятала, че в образованието не трябва да се налага натиск", посочи Ананиева. 

Продължават разговорите с училищните ръководства, училищните настоятелства, синдикатите, за да се достигне до съгласие между всички заинтересовани страни. Предлага се да са направят отделни входове на училищата, обмисля се подобряване на материалната база, добави Ананиева. 

Другият вариант за Английската гимназия е да бъде построено ново училище. Общината очаква отговор от Министерството на образованието дали ще финансира такъв проект. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна