Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекланяме се пред подвига на Васил Левски

| обновено на 19.02.19 в 15:33
Автор:
4
Поклонение пред паметника на Васил Левски в София
Снимка: БГНЕС

Възпоменателни прояви за отбелязването на 146-ата годишнина от обесването на Апостола на свободата ще има днес в цялата страна.

В София поклонението започва в 18.00 часа пред паметника на Васил Левски. В него ще участва президентът Румен Радев, който ще произнесе слово. 
Церемонията ще бъде предавана пряко по програма "Хоризонт" на БНР. 

А през целия ден днес малки и големи поднасят цветя пред паметника на Апостола в центъра на София, чакайки 
търпеливо на опашка под звуците на възрожденски песни.

В родния град на Апостола - Карлово, годишнината днес бе отбелязана с митинг-поклонение. В църквата "Света Богородица", където той е ръкоположен като дякон през 1859 г., бяха отслужени архиерейска света литургия и панихида. След това присъстващите се отправиха към едноименния площад, където по традиция прозвуча есето, посветено на Апостола, получило първа награда в тазгодишния ученически конкурс.

В Ловеч близо 50 души се включиха в традиционния туристически поход "По стъпките на Апостола" и изминаха разстоянието от Ловеч до Къкринското ханче, откъдето започва безсмъртния му път. Кулминацията на проявите е тази вечер с традиционното възпоменателно факелно шествие, като ще тръгне в 19.00 часа от катедралата в центъра на Ловеч и ще завърши пред паметника на Левски. Шествието ще бъде предвождано от духовници и представители на националното дружество "Традиция", облечени в униформи от времето на българските революционни борби. Свободен е и входът за музея "Васил Левски" в Ловеч, в който се съхранява най-голямата колекция от лични вещи на Апостола. 

С поклонение пред паметника на Левски на централната алея на Бунарджика Пловдив ще почете годишнината от гибелта на Апостола. В церемонията ще участват представителни формирования от Пловдивския гарнизон – почетна рота, военен духов оркестър и венценосци,  членове на Общинския комитет "Васил Левски" - Пловдив и Комитет "Родолюбие". Преди това в църквата "Св. Св. Петър и Павел" ще бъде отслужена панихида.

Перничани отрупаха с цветя паметника на Левски. На почетен караул застанаха представители на местното дружество "Традиция". Възпитаниците на 12-ото основно училище "Васил Левски" рецитираха стихове за своя патрон. Общоградско поклонение имаше и в Радомир.

В Бургас програмата ще започне със заупокойна молитва и поднасянето на венци и цветя през паметника на Левски в Приморския парк. Открит урок за Дякона на тема "Завинаги с нас" с участието на ученици от Търговската гимназия ще започне в 18.00 часа в залата на културния център "Морско Казино". В дебатите ще се включат и представители на Регионалния исторически музей и държавния архив в Бургас. Те ще представят факти, писма и архивни документи. По-рано през деня в регионалната библиотека ще се проведе изложба на книги за Апостола. В колекциите на библиотеката има над 500 заглавия, посветени на живота и делото му, каза Мария Бенчева.

"Скоро излезе романът на Яна Язова за Васил Левски. Предполагам, че тези, които са чували, знаят колко скандално е било излизането на този роман, който тя нарича "моята Библия". Решихме че това ще представлява интерес, ако не за учениците, за по-възрастното поколение", обясни тя.

В 18.00 часа от площада пред сградата на Общината и от площад Тройката ще тръгнат две факелни шествия организирани от ВМРО и Организацията за закрила на българските граждани. Те ще преминат по централните улици до паметника на Левски в приморския парк

Във Враца отбелязването ще започне с панихида в старинния храм "Свето Възнесение". Има исторически сведения, че Левски е бил в храма при посещението си в града по комитетски дела и, като отличен църковен певец, е участвал и в богослуженията. Паметта на Апостола ще бъде почетена и пред паметника му в центъра на Враца.

Годишнината от гибелта на Апостола ще бъде отбелязана в Трън с факелно шествие, което ще премине през централните улици в града. Инициативата се организира за четвърта поредна година.

Годишнината в Търговище беше отбелязана с панихида в храм "Свети Иван Рилски". След църковната служба десетки граждани поднесоха венци и цветя пред барелефа на Апостола на свободата в центъра на града. По време на церемонията ученици от първо средно училище изнесоха музикално-поетична композиция, посветена на революционното дело на Левски.

Подробности, както и коментари на българи, дошли да се поклонят днес пред паметника на Васил Левски в София, можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна