Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлово се поклони пред Апостола на свободата

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Васил Левски в Карлово.
Снимка: Кремена Данева

С митинг-поклонение в Карлово - родният град на Васил Левски, днес бе отбелязана 146-ата годишнина от гибелта на Апостола на българската свобода.

Сутринта в църквата „Света Богородица“ бяха отслужени архиерейска света литургия и  панихида.

В храма, в който през 1859 г. дякон Игнатий е бил ръкоположен, се стекоха десетки карловци да почетат паметта на Левски и да засвидетелстват признателност  към живота и делото му.

„Той е свят човек“, „Преди всичко е обичал народа, борел се е за свободата… Просто го боготворя“, „Бих искала днес да има такива хора, но няма“, бяха част от коментарите на присъстващите.

След панихидата в църквата „Света Богородица“ присъстващите, както и много ученици от училище „Васил Левски“,  се отправиха към едноименния площад , където по традиция прозвуча есето, посветено на Апостола, получило първа награда в тазгодишния ученически конкурс. То е на Едже Рамаданова от 11 б клас. 

„Исках да покажа колко съм горда, че живея в тази страна, колко съм горда, че трябва да следвам идеалите на този велик човек, който е дал живота си за нас и е направил възможно нашата свобода, нашето развитие и съществуването ни на картата като нация и държава“, сподели тя.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Васил Левски, а по-късно се състоя и шествие  до  родната къща на Апостола.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна