Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гебрев посочи фирма, в която се крие „разковничето“ за отравянето му

Емилиян Гебрев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оръжейният предприемач Емилиян Гебрев, заяви днес, че отравянето му е добре планирана операция и посочи фирма, в която се крие „разковничето“. Пред бТВ той определи като несериозни изказванията за отравянето му с кафе и рукола.

„Всичко това, което се случи тогава, случва се днес и ще се случва в бъдеще, е резултат от една добре премислена и планирана атака срещу мен. За физическо унищожаване на самия мен и за юридическо унищожаване на ръководената от мен фирма“, заяви Гебрев, цитиран от БГНЕС.

„Този процес стартира от момента, в който в публичното пространство излезе моето желание за придобиване на дружество, което е било в състава на Корпоративна търговска банка - „Дунарит”, посочи бизнесменът.

„Отравянето ми е една добре планирана операция за унищожаването ми. Въпросът е от кого? През целия този период се появява една странна фирма. Тази фирма се казва „Виафот“. Там се крие разковничето. Тази фирма е с изключителен съпорт от държавата. Тя се подпомага и в момента от държавата. Там се намира причината за юридическото ми отстраняване, но трябва да се произнесат съответните власти“, разкри Гебрев.

"Не е моя работа да казвам кой стои зад фирмата, има ДАНС и съответните институции, които трябва да го кажат. Става дума за преплетени интереси - вътрешни и външни интереси. Нещата са много по-задълбочени и сложни. Трябва да се направят анализи, за да се стигне до реалното положение на нещата", заяви бизнесменът.

Той обясни как е подпомагана фирмата. „Не е имало дело, в което тя да не е подпомагана от съда“, каза Гебрев.

Бизнесменът определи като несериозни изказванията за отравянето му с кафе и рукола на 27 април 2015 г.. „Това най-малкото е несериозно. От машината за кафе са пили толкова много хора, че те също щяха да са се натровили“.

„Ако знаех как съм отровен, щях да помогна на следствието за по-голяма яснота. Все пак това са неща, които са в прерогативите на следствието“, посочи Гебрев.

Бизнесменът смята, че най-вероятно е отровен с вещество, което може да бъде близко или същото с това, което беше отровен Сергей Скрипал в Солсбъри. „Нашата държава трябва да поиска съдействие от Организацията за защита от химическите оръжия, Великобритания също го направи вече“, призова Гебрев.

„Тези пътувания на Сергей  Федотов не съвпадат само с датата, на която аз съм отровен, ако малко разследващите се занимаят по-обстойно, ще намерят и други обстоятелства, случили се по време на тези посещения”, посочи бизнесменът и допълни, че допуска намеса от руска страна, която цели да унищожи българската военна индустрия.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна