Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на "Фолксваген": Американските мита представляват най-сериозна заплаха за печалбата на компанията

Херберт Дийс, главен изпълнителен директор на "Фолксваген"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният изпълнителен директор на "Фолксваген" Херберт Дийс заяви пред "Файненшъл таймс", че най-голямата заплаха за печалбата на автомобилната компания през текущата година е опасността от въвеждане на автомобилни мита от страна на САЩ.

Ситуацията отново е "напрегната", предупреди Дийс, след като преди дни Министерството на търговията на САЩ представи на президента Доналд Тръмп своя доклад относно това, дали вносът на автомобили представлява заплаха за националната сигурност и с оглед на това трябва да бъдат наложени много по-високи мита.

Изпълнителният директор на "Фолксваген" също така отбеляза, че оценката на Evercore (глобална независима инвестиционна банков консултантска компания) за щети в размер на 2,5 млрд. евро (или около 13%) по отношение на печалбите на компанията, в случай че Вашингтон реши да наложи мита върху вноса на европейски автомобили, ще бъде "близо до реалните стойности при най-лошия сценарий".

Коментарите на Херберт Дийс са факт, след като в сряда вечерта Доналд Тръмп заплаши, че ако не бъде сключена търговска сделка с ЕС, той ще наложи митнически тарифи в размер на 25% върху вноса в САЩ на европейски автомобили.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени