Eмисия новини
от 05.00 часа

Търговският департамент на САЩ предостави на Тръмп дългоочаквания доклад за автомобилните мита

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В неделя Министерството на търговията на САЩ изпрати на американския президент Доналд Тръмп дългоочаквания доклад дали да бъдат въведени мита от 25% върху вноса на автомобили и на авточасти, съобщава Ройтерс. Това предизвика рязка реакция от страна на автомобилната индустрия дори още преди да станат ясни детайли от доклада, допълва агенцията.

Късно снощи говорителка на Търговския департамент заяви, че няма да разкрие никакви подробности за доклада, свързан с т.нар. "Раздел 232", определяща дали даден внос в САЩ няма да навреди на националната сигурност. "Днес (в неделя) министърът на търговията Уилбър Рос официално предаде на президента Доналд Тръмп резултатите от разследването на Министерството на търговията за ефектите от вноса на автомобили и автомобилни части върху националната сигурност на САЩ", се посочва в изявлението на министерството, но без да е ясно кога ще бъдат оповестени констатациите от доклада. Самият доклад беше факт по-малко от два часа преди края на предоставения 270 дневен срок за неговото изготвяне.

Сега Тръмп разполага с 90 дена да реши дали да действа в съответствие с направените в доклада препоръки, които редица представители на автомобилната индустрия очакват да включват поне въвеждането на някакви мита за вноса на напълно сглобени превозни средства или за технологии и компоненти, свързани с електрически, автоматизирани, свързани и споделени превозни средства.

Автомобилната индустрия предупреди, че страховете от митнически тарифи в размер на 25% за върху вноса на милиони автомобили и на части за тях ще увеличат с хиляди долари разходите за превозни средства и рискуват да доведат до загуба на стотици хиляди работни места в цялата икономика на САЩ.

Асоциацията на производителите на автомобили и оборудване (MEMA), която представлява доставчиците на авточасти, предупреди, че тарифите ще намалят инвестициите в Съединените щати в момент, когато автомобилната индустрия вече страда от намаляващите продажби, тарифите на Тръмп върху вноса на стомана и алуминий и тарифите за внася от Китай авточасти. "Ако бъдат приложени подобни мита, те биха могли да преместят зад граница развитието и внедряването на нови автомобилни технологии, оставяйки Америка зад себе си", се посочва в официално изявление на MEMA.

Министерството на търговията започна това разследване през май 2018-а година по искане на Доналд Тръмп. Известно като разследване "Раздел 232", неговата цел е да определи въздействието от вноса върху националната сигурност, като то трябваше да приключи до неделя (17-и февруари).

Доставчиците на автомобили и на авточасти очакват, че препоръките на Търговския департамент вероятно ще включват вдигане на митата с между 20% и 25% за вноса на сглобени автомобили и части за тях, или по-тесни по охват тарифи, насочени към компоненти и технологии, свързани с нови енергийни автомобили, автономни, свързани с интернет и споделени превозни средства.

Когато започна самото разследване, Министерството на търговията посочи, че ще постави акцент върху нововъзникващите технологии за превозни средства.

Длъжностни лица от администрацията на Белия дом заявиха нееднократно, че тарифните заплахи за автомобилите са начин да се спечелят търговски отстъпки от Япония и Европейския съюз. През миналата година Тръмп се съгласи да не въвежда подобни мита, докато преговорите с двата важни търговски партньора на САЩ вървят по един плодотворен начин.

Междувременно в петък Доналд Тръмп заяви, че митническите тарифи защитават индустрията и също така помагат да се постигнат изгодни търговски споразумения. "Обичам тарифите, но също така обичам и да преговарям", каза той по време на брифинг в Розовата градина на Белия дом.

Публикуван също в петък анализ на Центъра за автомобилни изследвания в Ан Арбър, Мичиган, показа, че най-лошият сценарий за въвеждане на мита от 25% ще струва 366 900 американски работни места в автомобилната индустрия и свързаните с нея индустрии. В същото време цените на лекотоварните автомобили в САЩ ще се повишат средно с 2 750 долара, включително и на автомобилите, сглобявани в страната, което ще намали ежегодните продажби в САЩ с 1,3 млн. броя и ще принуди много потребители да се насочат към пазара на употребявани автомобили.

Редица големите автопроизводители заявиха миналата година, че кумулативният ефект за Съединените щати ще бъде годишно увеличение на цените с около 83 милиарда долара, като в същото време те посочиха, че няма доказателства, че вносът на автомобили представлява риск за националната сигурност.

На този етап Канада и Мексико спечелиха безмитен внос на 2,6 милиона превозни средства като част от новата Северноамериканска сделка за свободна търговия, дори ако администрацията на Белия дом вземе решение за вдигане на автомобилните мита.


Още от

БНБ пуска нова 50-олевка

обновено на 18.10.19 в 16:41