Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Христев, преподавател по европейско право: Има криза на демокрацията в страните от ЕС

Снимка: БГНЕС
„Очакваше се като първи главен прокурор да бъде назначена румънката Лаура Кьовеши, представител на Румъния. Но засега ходът на избора показва по-различно положение. Можем само да гадаем на какво се дължи“. Това каза пред БНР Христо Христев, преподавател по европейско право в СУ "Св. Климент Охридски", по повод избора на европейски главен прокурор.

„Факт е, че в Букурещ има ожесточена съпротива срещу кандидатурата. Очевидно е, че няма прозрачност, но има стиковка и координация на страните от Източна Европа за препречване на пътя на г-жа Кьовеши към поста европейски главен прокурор“, отбеляза в предаването „Преди всички“ Христев. Той обърна внимание и върху непрозрачността на решенията на Съвета на министрите на ЕС.

Христев нарече „политическа гротеска“ разследването, което се готвят да направят в Румъния за фалшифициране на мониторинговия доклад.

„Това са измъкнати отникъде факти, които целят да докажат, че има някакво засягане на националната сигурност. Притеснително е, че поредна държава след Унгария и Полша избира да влезе в директна конфронтация с начина, по който функционира Европейският сюз. Това е криза на демокрацията в страните от ЕС три десетилетия след началото на демократичните промени. Имаме политически елит, тотално откъснат от ценностите на демокрацията като система на организация на обществото и публичната власт. Този елит е готов на всяка цена да защити своите позиции на контрол на тази власт, готов да обърне масата на цялата евроинтеграция, за да си запази контрола върху държавата“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!