Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Кьовеши е единствената кандидатура, която дава нова надежда

Светослав Терзиев
Снимка: БГНЕС

Има силно разминаване между обществените очаквания и позициите на властите. Така журналистът от вестник „Сега“ Светослав Терзиев коментира пред БНР информацията, че гласът на България за европейски главен прокурор не е бил за кандидатурата на румънката Лаура Кьовеши.

„Гражданите и политиците гледат от различен ъгъл. В Европейския съюз корупцията не е тайна, доклад показа чудовищна корупция в много държави, в това число Румъния и България. Политиците не са склонни да подкрепят кандидат, който е против онова, което пазят за себе си“, отбеляза в предаването „Преди всички“ Терзиев.

Той допълни, че в състезанието за поста европейски прокурор кандидатурата на Лаура Кьовеши дава нова надежда.

„Ако искаме европейският прокурор да покаже ново лица на ЕС, трябва да предприеме по-решителни действия. Кьовеши дава такава надежда“, подчерта Светослав Терзиев.

„Германия вече направи намек, че би могла да се откаже от своя кандидат и даже да преговаря с Франция за това. Френският кандидат, който води, не е популярна личност с европейско име. По-скоро ще бъде възприет като поредния чиновник. Единственото разпознаваемо лице, което би дало нов имидж за борба с корупцията, е Кьовеши“, обобщи Светослав Терзиев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна