Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на активността в сферата на услугите на Китай към 4-месечно дъно

Бизнес активност в китайския сектор на услугите се забави през февруари до 4-месечно дъно в резултат на отслабване на новите вътрешни и на поръчките зад граница, показват резултати от частно проучване на агенциите Caixin и Markit, които подчертават нарастващото напрежение във втората по сила световна икономика и предизвикателствата, пред които е изправен бизнес в Китай през настоящата година.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите, се понижи изненадващо рязко през февруари до 51,1 пункта от 53,6 пункта през януари, достигайки най-ниско ниво от октомври 2018-а година насам.

Растежът на постъпващите нови поръчки също се забави до най-слабо ниво от октомври, докато подиндексът PMI на експортните поръчки се понижи до 5-месечно дъно, което е ясен знак за по-сдържаното търсене зад граница и в рамките на Китай.

Намаляването на активността в сектора на услугите, който сектор формира повече от половината от икономиката на Китай, не успя да компенсира слабото подобрение на промишлената активност (покачване на промишления PMI индекс до 49,9 от 48,3 пункта). В резултат на това общият PMI индекс на агенциите Caixin и Markit (включващ промишления и сектора на услугите) се понижи през февруари до 50,7 пункта от 50,9 пункта през януари, доближавайки 28-месеченото дъно от 50,5 пункта, отчетено през октомври 2018-а година.

Данните на агенциите Caixin и Markit са в известно противоречие с аналогичното официално държавно проучване, според което PMI индекс на Китай извън промишлената сфера се понижи през февруари до 54,3 пункта от 54,7 пункта в началото на годината.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени