Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо свиване на промишлената активност в Китай през февруари

Промишлената активност в Китай се сви през февруари за трети пореден месец, но с далеч по-сдържано от очакваното темпо благодарение на подобрение на вътрешните поръчки, показват резултати от частно проучване на компаниите Caixin Insight Group и Markit.

Данните са в контраст с аналогично проучване на Националното статистическо бюро, което отчете рязко влошаване на промишлената активност до 3-годишно дъно.

Индексът PMI, определян от двете частни агенции, се повиши през февруари до 49,9 пункта от 48,3 пункта през януари при очаквания за доста по-слабо подобрение към 48,5 пункта, но въпреки това остана за трети пореден месец под важното ниво от 50 пункта (водораздел между свиване и разширяване на бизнес активността).

Аналогичният промишлен PMI индекс на Националното статистическо бюро, който беше представен в четвъртък, отбеляза изненадващо понижение от 49,5 пункта през януари до 49,2 пункта през февруари, достигайки 36-месечно дъно (най-ниско ниво от март 2016-а година).

Въпреки различията, и двете проучвания са поредно доказателство за загуба на възходящия импулс на китайската икономика и предполагат, че търговската война между САЩ и Китай ще продължава да натежава върху износа с оглед на все още неясните перспективи относно постигането на търговско споразумение в близките седмици.

Подиндексът на агенциите Caixin и Markit, оценяващ новите промишлени поръчки, който е важен индикатор за бъдещата бизнес активност, обаче нарасна над важното ниво от 50 пункта до 50,2 пункта спрямо 47,3 пункта през януари, слагайки по този начин край на двумесечното свиване на поръчките, като в същото време и цените на изхода на китайските предприятия нараснаха за пръв път от четири месеца насам. Индексът, измерващ самото промишлено производство също нарасна малко над 50,0 пункта след негово понижение под това важно ниво в началото на годината.

"Вътрешното търсене на промишлени стоки се подобри значително, като в същото време експортните поръчки не се влошиха толкова силно, колкото през миналата година", посочи Чжъншън Чжун, икономист в анализаторската компания CEBM Group след оповестяване на резултатите от последното проучване на Caixin и Markit.

Трябва да се има предвид, че официалният PMI индекс (на китайската национална статистика) и аналогичният индекс на Caixin се базират на данни, събрани от месечните отговори на въпросници, изпратени до мениджъри на повече от 400 промишлени компании. В сравнение с обхвата на официалното проучване, което включва предимно големите държавни компании, индексът PMI на Caixin обаче има склонност да следи по-внимателно промишлената активност на по-малките частни производители.

Различията в двете проучвания вероятно се дължат на факта, че в началото на годината постъпващите китайския икономически данни не изглеждат много достоверни с оглед на важния сезонен фактор в лицето на едноседмичната почива за празнуване на Лунната нова година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени