Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъде ли обвинен кметът на Сопот за злоупотреби?

Снимка: БГНЕС

Окръжна прокуратура Пловдив е на финала на досъдебно производство срещу две длъжностни лица от Община Сопот, за които има съмнения, че са злоупотребили с над 6 и половина милиона лева публични средства и предстои евентуално привличане на обвиняем. Това съобщи за Радио Пловдив Борис Ячев, председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика към Народното събрание. Тя е получила няколко сигнала като последният е от вчера. В сигналите е цитирано името на кмета на Сопот Деян Дойнов. Информира Екатерина Костова.

Първият сигнал до  Комисията за неправомерно изразходване на публични средства в Община Сопот е постъпилип миналия октомври. Последвал е още един през февруари тази година. Сигналите не са анонимни, подписани са от Инициативен комитет, с предствители на който Борис Ячев се е срещал в качеството си на председател на антикорупционната комисия. Последният сигнал е от вчера и е от общински съветници от различни политически партии.

 Борис Ячев: В сигналите се твърди, че през декември 2015 и в първите месеци на 2016-та година в Общината са постъпили свежи пари в размер на 6 милиона и 600 хиляди лева, с които трябва да бъдат ликвидирани задължения в размер на 5 и половина милиона до края на 2015-та. Това са задължения на Общината по т.н. корекции, които бяха наложени със санкции по линия на ЕС за различни екологични проекти. В сигналите се твърди, че част от тези свежи пари са изразходени неправомерно, отклонени са в други посоки.

От Комисията изпращат инфоирмация по сигналите до Агенцията за държавна  финансова инспекция и в резултат на проверка оттам са състаени 14 акта за административни нарушения на две длъжностни лица. По тях най-вероятно те ще бъдат глобени, каза Ячев.По случая от края на 2017-та работи и Окръжна Прокуратура Пловдив. Оттам са уведомили Комисията в Парламента, че образуваното досъдебно производство върви към финал и предстои евентуалното привличане на обвиняем. На въпрос дали това е кметът Деян Дойнов, той отговори:

Дали срещу него ще бъде повдигнато обвинение ще стане ясно след като прикл'чи досъдеббното производство. Сигналите на жалбоподателите цитират неговото име.  

По случая има и образувано досъдебно производство от Специализираната прокуратура.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна