Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабващата глобална икономика провокира спад на световните борси

Европейските акции продължават да се намира под натиск от продажби и по време на петъчната търговия, като са на път да отбележат най-солидни седмични загуби от декември насам на фона на засилващите се инвеститорски притеснения, свързани със забавящата се световна икономика.

Повод за тези опасения даде нова серия слаби икономически данни от Китай и Германия. Китайският износ се срина през февруари с над 20%, докато германските промишлени поръчки в началото на настоящата година регистрираха най-силен спад от седем месеца насам. Участниците на финансовите пазари остават подвластни и на вчерашната агресивна низходяща ревизия на прогнозите на ЕЦБ за икономическия растеж в еврозоната през 2019-а година.

Снощното солидно понижение на Уолстрийт и днешният солиден спад на азиатските борси също допринасят за слабото представяне на европейските пазари на акции. Индексът DJIA приключи вчерашната търговия с понижение от 200 пункта (спад с 0,78%), широкият индекс S&P500 се понижи с 0,81%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,13%.

Ужасно слабите данни за китайския износ и внос през февруари и опасенията, че САЩ и Китай може би не са близо до сключване на търговска сделка пък провокираха сериозно напрежение на азиатските капиталови пазари по време на търговията в петък. Китайският основен индекс Shanghai Composite се срина с 4,4%, отбелязвайки най-солиден дневен спад в рамките на настоящата година, докато по-малкият индекс Shenzhen Composit се понижи с 3,79%, а индексът Hang Sang - с 1,91%. Южнокорейският индекс Kospi приключи днешната търговия със загуба от 1,31%, а японският Nikkei се понижи с 2,01%.

Негативна настройка се пренесе и на борсите на стария континент, като общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,75% след спад в четвъртък с 0,4% и е на път да отбележи най-драматични седмични загуби от 21-ви декември насам.

                                                                    Графика на немския индекс DAX 30

Снимка

Германският индекс DAX 30 пък се понижава с цели 1,67%, търгувайки се в най-ниски нива в рамките на месец март в резултат и на изненадващо слаби данни за немските промишлени поръчки през януари. Акциите на Deutsche Bank се понижават с 1,12%, а на Commerzbank - с 0,6% след поредни спекулации за сливане на двете най-големи германски банки. Решението на ЕЦБ да отложи най-малко до края на 2019-а година първото увеличение на рекордни ниските лихвени ставки също допринася за негативно представяне на целия европейски банков сектор.

Спад с 2,17% бележат акциите на "Фолксваген" като реакция на информация, че автомобилният гигант планира допълнително съкращаване на 5000 до 7000 работни места до 2023-а година. Акциите в целия европейски автомобилен сектор се понижават средно с 2% с оглед на факта, че тези компании са един от най-чувствителните по отношение на представянето на китайската и на германската икономики.

Понижаването на китайския внос през февруари за трети пореден месец пък се отразява негативно на минно-добивните и на ресурсните компании на стария континент, като техните акции също се понижават средно с около 2 на сто.

Забавянето на глобалния икономически растеж и напрежението на фондови борси се отразяват негативно и на петролните пазари. Фючърсите на петрола Брент с доставка през май се понижават с 1,9% към 65 долара за барел, докато априлските фючърси на американския лек суров петрол се понижават с 1,78% към 55,65 долара за барел.

Фючърсите на трите основните американски фондови индекса също остават под натиск от продажби преди старта на търговията на Уолстрийт, като фючърсите на DJIA се понижават с над 100 пункта (спад с 0,44%), на S&P500 - с 0,43% и на Nasdaq100 - с 0,55%. Това предполага тяхно понижение за пета поредна сесия на търговия, като за сега седмичната загуба на DJIA и на S&P500 e около 2%, а на Nasdaq - около 2,2%.

Вниманието на инвеститорите на Уолстрийт обаче постепенно ще се пренесе от опасенията, свързани със забавянето на глобалния икономически растеж, към важните данни за пазара на труда и за нивото на безработица в САЩ през февруари (от 15:30ч. наше време). Очакванията са за разкрити около 180 хиляди нови работни места след техен бомбастичен ръст през януари с 304 хиляди и понижение на нивото на безработица до 3,9% от 4,0% в началото на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна