Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ остави лихвите непроменени, но отложи тяхното първо повишение поне до края на 2019 година

От септември ЕЦБ ще стартира и нова програма за "евтино" кредитиране на търговските банки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази без промяна основните лихвени проценти, но промени насоките си за лихвената политика в бъдеще и анонсира нова програма за "евтино" рефинансиране на търговските банки, която ще стартира през септември.

На днешното си първо за годината заседание ЕЦБ взе очакваното за финансовите пазари решение да остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране (т.нар. "репо лихва") на ниво от 0,00%, депозитната си лихва на ниво от -0,4% и заемната си лихва на ниво от 0,25%.

Коментирайки обаче бъдещата си лихвена политика, централната банка на еврозоната посочи, че планира да запази лихвените проценти в сегашните нива "най-малко до края на 2019-а година"  и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се гарантира непрекъснато устойчиво приближаване на инфлацията в средносрочен план до нива, които са малко под 2 на сто". Досега ЕЦБ прогнозираше, че първото повишаване на лихвените ставки вероятно ще бъде факт най-рано след края на лятото.

С оглед на забавящата се европейска икономика ЕЦБ обяви, че от месец септември ще стартира и нов кръг от програмaта за "евтино" двугодишно рефинансиране на търговските банки (т.нар. трета TLTRO програма - Targeted Long-Term Refinancing Operation III), която ще се провеждат на всеки три месеца и ще приключат в края на март 2021-а година. При двете предишни подобни рефинансиращи операции ЕЦБ предостави на търговските банки в еврозоната кредити за над 700 млрд. евро.

Така ЕЦБ се превърна в първата водеща централна банка, която започна да предприема нови стимулиращи мерки в отговор на глобалното икономически забавяне. Това става факт по-малко от три месеца, след като ЕЦБ сложи край на многогодишната си програма за покупки на облигации за цели 2,6 трлн. евро, известна като "количествени улеснения".

Предприетите на днешното заседание мерки са доста по-агресивен отговор на забавянето на икономическия растеж в еврозоната, отколкото очакваха повечето инвеститори, икономисти  и анализатори.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги вероятно ще даде повече подробности на пресконференцията, която ще стартира от 15:30 ч. наше време. Тогава ЕЦБ се очаква да представи и новите си занижени средносрочни прогнози за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени