Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 30% повече горски пожари тази година

Снимка: БТА

Около 30% повече са регистрираните горски пожари тази година, съобщи пред БНР Владимир Константинов - експерт в Агенцията по горите.

„За 2018 г. имаме само 222 пожара в горите. Щетите бяха под 40 хил. лв. за цялата година, което е незапомнена цифра от години. За съжаление, тази пролет вече имаме над 120 пожара, засегнати са над 6000 дка горски територии, а на телефон 112 сме получили, от началото на годината, над 670 сигнала за пожари, възникнали в близост до горски територии. Досега имаме около 20 хил. лв. преки щети от тези пожари“, посочи Константинов в предаването „Преди всички“.

Той обяви, че вече в 4 области е обявен пожароопасен сезон – това са Велико Търново, Габрово, Смолян и Стара Загора.

Експертът обясни това с високите температури.

„Тази пролет е с необичайно високи температури, а освен това имаше и много сериозно засушаване през последните няколко седмици“, каза той.

Въпреки това обаче основна причина за пожарите не е природата, а хората.

„От всички регистрирани досега вече над 120 пожара от началото на годината в горските територии няма нито един, който да е възникнал по естествена причина. Всички те са предизвикани от човешка небрежност. Над 70% от тях са предизвикани от палене на стърнища, растителни остатъци в земеделски имоти“, каза Константинов.

По думите му е изключително трудно установяването на действителния причинител за пролетните пожари. Той е на мнение, че контролът трябва да се затегне още.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна