Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба възкресява забравени детайли от Стара София

"Стара София – градът, фотографът, бижутерът и визуализациите" се открива на 28 март

4
Снимка: Кайя Христова

33 избрани фотографии от Стара София са събрали Кайя Христова, Невена Велева и Илия Пасков в изложбата "Стара София – градът, фотографът, бижутерът и визуализациите"

Центърът, старата градска част около бул. „Мария Луиза“ и Женския пазар са местата, най-наситени със символите и останките от стария образ на града, приковали вниманието на инициаторите. Не са подминати улица „Пиротска“, старият еврейски квартал, улица „Оборище“.

Може би това е първата изложба, която преплита фотографията с бижутерство, разказва Кайа Христова в предаването "Нощен хоризонт". 

"Тръгна първо като самостоятелна изложба. Впоследствие решихме да включим един интересен автор, който е бижутер. Невена Велева е бижутер, който се съгласи да участва и да използват моите фотографии, избрани детайли - като реплика, и да ги вгради в свои бижута. Невена ще представи няколко брошки, пръстени и две-три гривни, които са стилизирани от няколко мои фотографии от стари врати, емблематични за Стара София", поясни Христова.

Най-много е обърнато внимание на орнаменти, на детайли от стари сгради и външни фасади.

Кайя Христова казва, че най-красивите неща, които до момента е снимала, са в Дания и Белгия. Смята обаче София за не по-малко красива, с избелелите си от времето фасади. 

Кайя дава като пример за тъжното остаряване на фасадите като символ на миналото Къщата с ягодите на улица „Сан Стефано“. „Тя тъне толкова години в разруха, а в същото време е толкова красива, с тези детайли и орнаменти по нея. Също старият еврейски квартал под „Дондуков“. Има останки от Стара София, интересни за окото.“

До финалните кадри за изложбата се стига след две години работа, заснемане и подбор на образите. 

Изложбата се открива на 28 март от 18,30 часа в Галерия за съвременно изкуство "София" в хотел Арена ди Сердика и ще продължи до 18 май.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна