Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веска Събева: Все още стои стигмата пред хората с епилепсия

Снимка: Фейсбук страницата на Център за деца и лица с епилепсия


Днес е Световният ден за информиране на хората за епилепсията и за подкрепа на страдащите от това заболяване. Денят е наречен „лилав ден“.

Пред БНР Веска Събева – председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия, подчерта, че хората с епилепсия имат същите потребности и искания като всички останали.

„Различието е във всеки един от нас. Когато осъзнаем това, че тези хора нямат по-различни потребности от това да бъдат сред своите връстници, тогава може би ще си отворим сърцата и умовете и ще можем да ги приемаме по-лесно. Все още тази преграда, стигмата стои пред хората с епилепсия“, коментира Събева в интервю за предаването „Преди всички“.

По думите й самочувствието на тези хора е твърде ниско: „Те са изплашени, те се страхуват, че ако отстояват своето право, след това ще пострадат техните деца или близки. Затова много често те отстъпват. По-лесният път е да се изолира този човек в дома му и с това да се приключи цялата битка. Опитваме се да ги научим да се борят за собствения си живот“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени