Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ревизоро: Решение на ГЕРБ за Цветан Цветанов поставя на карта работата на НС

Данаил Кирилов отказа да коментира казуса „Цветанов“

Снимка: БГНЕС


Решение на ръководството на ГЕРБ за бъдещето на председателя на парламентарната група Цветан Цветанов поставя на карта бъдещото функциониране на Народното събрание. Това коментира пред журналисти депутатът от „Обединени патриоти“ от гражданската квота на „Националния фронт за спасение на България“ Емил Димитров:

„При всички случаи ще бъде много трудно, ако се стигне до такова решение, защото той ръководи и страната, и организация, и избори, и всичко. Кворумът в момента зависи от усилията, уменията, комбинативността, обещанията, които дава Цветанов на всички останали. Без него ще бъде много по-трудно. Не съм сигурен дали ще има друга фигура, която, излъчена от големия коалиционен партньор, да може така добре да комуникира с всички политически сили“.

Емил Димитров отказа да коментира оставката на Красимир Първанов от поста заместник-министър на енергетиката с мотива, че не го познава.

„Аз съм синя каска, дори не ги познавам. Не знам за какво става въпрос. Един от сто от нашата квота имал проблем, добре, ще намерим нов. Няма какво да обсъждам! Никой не ме е питал! Аз от вас разбрах, че няма министър“.

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов отказа да коментира казуса „Цветанов“ и лаконично обясни, че решението ще е на Изпълнителната комисия на партията. Той отрече с него да са водени с разговори за поста министър на правосъдието.

Преди заседанието на правната комисия председателят на антикорупционната комисия в Народното събрание Пламен Георгиев съобщи, че Комисията се е самосезирала и за подалия оставка Първанов. Георгиев обясни, че се прави обстойна проверка и дали това е политическа атака:

„Възможно е, разбира се, избори предстоят. Искаме да видим какви са фактите. Искаме да бъде максимално прозрачно и да съберем и разровим тази история докрай. Очевидно около тази фирма има притеснителни сигнали. Дали те ще се докажат, ще мога да ви кажа, когато приключим, но явно има нещо притеснително. Дори и да не бях ръководител на антикорупционната комисия, за мен също е интересно да разбера има ли връзка на някакви компании с някакви лобистки интереси. Трябва да стигнем до дъното на нещата“. 

Пламен Георгиев определи като преднамерена атака информацията, че е собственик на апартамент в кв. „Изток“. Той напълно опроверга да е бил някога клиент на строителната фирма „Артекс“:

„Нито съм купувал от фирма „Артекс“, нито нищо, просто изровиха от декларациите. Като най-нормален човек аз съм си купил жилище и нямам нищо общо. Нито познавам някой от фирма „Артекс“. Купил съм си го от частно лице. Сами разбирате, че няма как частно лице да ми даде преференциални цени“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна