Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставката на досегашния водач на депутатите на ГЕРБ е депозирана в НС

Даниела Дариткова сменя Цветан Цветанов като председател на ПГ на ГЕРБ

Ще търся диалога и консенсуса с коалиционния партньор „Обединени патриоти“, но и с опозицията, каза тя

| обновено на 28.03.19 в 15:27
Даниела Дариткова ще оглави ПГ на ГЕРБ
Снимка: БТА

Даниела Дариткова ще е водач на парламентарната група на ГЕРБ на мястото на подалия оставка досегашен председател Цветан Цветанов, съобщи днес лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов.

Същевременно Цветанов депозира в деловодството на Народното събрание своята оставка като депутат. В началото на утрешното пленарно заседание оставката му ще бъде гласувана от парламента.

От групите на ГЕРБ, ДПС и „Воля“ приветстваха решението Дариткова да оглави ПГ на ГЕРБ, но в групата „Обединени патриоти“ не са на едно мнение за бъдещето на парламентарното мнозинство без Цветан Цветанов.

Пред журналисти в Народното събрание Дариткова заяви, че поема длъжността в кризисна ситуация и ще търси диалога и консенсуса както с коалиционния партньор „Обединени патриоти“, така и с опозицията.

Тя коментира още, че предложението е наситено с големи отговорности.

„Никога няма да мога да бъда Цветанов в парламентарната група. Ще търся устойчивото парламентарно мнозинство, което е изключително важно, за да функционира правителството. Търсенето на едно поведение, което е без агресия, ще даде друг облик и на парламента. Изключително важно е това да покажем като модел за поведение на цялото общество, в което, за съжаление, агресията напоследък в различни аспекти взема превес. Разчитам на широката подкрепа на своите съпартийци и трябва да се боря за нея ежедневно“, каза Дариткова.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че разчита на нейните качества „компетентност, добро излъчване, авторитет в партията, доктор и най-вече може да контролира групата в добрия смисъл на думата“.

Лидерите на „Атака“ Волен Сидеров и на НФСБ Валери Симеонов се разминаха в оценките си за бъдещето на парламентарната дейност.

Сидеров не видя проблем в работата на парламента след смяната в ГЕРБ, като каза че не вижда нищо драматично в това.

Симеонов обаче, не отстъпи от позицията си, че смяната на Цветанов ще доведе до куп проблеми в работата на парламента.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се разграничи от новината за Дариткова, като посочи, че „това е решение на друга партия“.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки изрази увереност, че парламентът ще работи нормално.

Крум Зарков от БСП видя в избора на Дариткова запазване на влиянието на Цветан Цветанов:

"Тя е от хората, верни на господин Цветанов и с това се дава знак, че всъщност той ще продължава да определя поведението в парламента".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна