Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Воислав Тодоров: Институциите са безсилни пред парите и политическата протекция

Инициативен комитет организира протест срещу незаконното строителство и корупцията

Снимка: Златина Йовкова

„Виждаме абсолютното бездействие и безсилие на институциите пред парите и политическата протекция“, каза пред БНР Воислав Тодоров от Инициативен комитет „Лозенец“. Тази вечер те организират протест с искане за законност и спиране както на строежа на небостъргача „Златен век“ на фирма „Артекс“, така и на всички останали спорни обекти.

„Нашият протест е срещу незаконното строителство и корупцията в по-широк мащаб. Очевидно този случай става все повече символ на корупцията в държавата. Проблемите са много по-дълбоки дори от неразбориите с тази сграда“, обясни Тодоров в предаването „Преди всички“.

Воислав Тодоров припомни, че са започнали с протестите си преди година и половина, като в това време са изпращали сигнали и жалби до всички институции:

„Оттам в хор ни отговаряха, че разрешението за строеж е до 2020 г. именно заради поправката „Артекс“. След „Апартаментгейт“, когато вече лъсна лобизмът, това, което направиха, беше всички да се опитват да си прехвърлят топката, да си измиват ръцете само и само да не спрат строителството. В момента ставаме свидетели точно на това“.

ДНСК са органът, който по закон контролира за законността на строежите, подчерта Тодоров и добави, че именно от тях очакват основните действия:

„Очакваме да признаят, че разрешението за строеж е изтекло. Строителството продължава незаконно. Очакваме строежът да бъде спрян и преработен, така че да отговаря на изискванията на общия устройствен план за максимална височина“.

Воислав Тодоров подчерта, че не обжалват разрешението за строеж, а това, че ДНСК не си върши работата. По думите му, продължава бездействието на институцията по отношение на проекта „Златен век“.

„Поискахме оставките от шефа на ДНСК и от зам.-министър Йовев, не защото те са единствените отговорни, а защото считаме, че те са тези, които са нанесли най-голяма вреда на законността в този случай“, каза още Воислав Тодоров.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени