Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трюдо изгони 2-ма бивши министри от Либералната партия

Джъстин Трюдо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канадският премиер Джъстин Трюдо изгони от своята Либерална партия двама бивши министри, чиито обвинения в политическа намеса в съдебно разследване намалиха шансовете му да бъде преизбран на пост, предаде АФП.

Съобщението бе направено в края на извънредна партийна среща, на която бе обсъждана съдбата на бившата главна прокурорка Джоди Уилсън-Рейбоулд, след като тя публикува миналата седмица таен запис, който възпламени тлеещия скандал.

Бившата бюджетна министърка Джейн Филпот, която напусна в знак на протест срещу Трюдо, също бе отстранена.

От февруари правителството на Трюдо е обект на обвинения, че вътрешният му кръг се опитвал да предпази инженерния гигант SNC-Lavalin от корупционен процес. Базираната в Монреал компания бе обвинена през 2015 г. в даване на подкупи, за да си осигури договори в Либия.

След оставката си Уилсън-Рейбоулд заяви пред депутатите, че била подложена на постоянен политически натиск да се намеси в случая, но след като отказала процес ще има.

Парламентарните избори в Канада трябва да се състоят до 21 октомври т.г. и според скорошно проучване управляващите либерали изостават с 10 пункта зад опозиционната Консервативна партия. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени