Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕНП: Унгария отваря вратата на ЕС за руски шпиони

Председателят на ЕНП Манфред Вебер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Скорошното решение на Унгария да облекчи визовите ограничения за руски посетители представлява отваряне на вратата за шпиони и лидерите на ЕС трябва да предприемат спешни контрамерки, предупреди най-голямата политическа партия в общността, пише днес "Файненшъл таймс".

В писмо, видяно от изданието, Манфред Вебер, председател на Европейската народна партия, посочва, че решението на Будапеща ще позволи на руснаци да пътуват необезпокоявано в голяма част от ЕС и създава "сериозни опасения за националната сигурност".

Вебер е писал до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да повдигне въпроса на следващата лидерска среща през октомври.

Този месец Унгария публикува детайли за нова ускорена визова система за граждани на 8 държави, сред които Русия и Беларус, за влизане на в Унгария без проверки или други ограничения. Будапеща уточни, че много ще участват в изграждането на ядрен реактор с руска технология.

Но Вебер заяви, че нуждата от нова миграционна система в Унгария е под въпрос и предупреди, че тя може да създаде сериозни пропуски за шпионска дейност и потенциално да допусне голям брой руснаци в Унгария с минимално наблюдение, което представлява сериозен риск за националната сигурност.

Именно Европейската народна партия бе политическото семейство на унгарския премиер Виктор Орбан до 2021 г., а днес неговата партия ФИДЕС е в съюз с френски и други крайнодесни партии в новия Европарламент, посочва "Файненшъл таймс". 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени