Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в "Нотр Дам" е овладян, но ще тлее с дни

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Осем часа и половина и около 500 пожарникари - толкова бяха нужни, за да се овладее огромен пожар в прочутата катедрала "Нотр Дам", унищожил две трети от покрива ѝ и емблематичната кула стрела. Преди малко властите съобщиха, че огънят вече е "напълно под контрол" и е "частично изгасен". По-рано френският президент Еманюел Макрон предупреди, че пожарът в една от най-известните катедрали в Европа се очаква да продължи няколко дни.

Обгърната в пламъци към 18:50 ч. местно време, тя промени плановете на френския президент Еманюел Макрон, който трябваше да направи обръщение от Елисейския дворец малко по-късно, но го отмени.

Основната структура на катедралата "Парижката Света Богородица" ("Нотр Дам"), както и емблематичните правоъгълни кули, са спасени, увери директорът на парижката пожарна, цитиран от Асошиейтед Прес. Президентът Макрон обяви международна акция за събиране на средства за възстановяване на "Нотр Дам". Стотици пожарникари се включват в гасенето на пожара, избухнал късно снощи в катедралата. Един от тях е сериозно ранен.

Снимка

Най-ценните артефакти, пазени в катедралата "Нотр Дам" са били спасени от избухналия пожар, пише АФП.

Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX са на сигурно място, обяви ректорът на "Нотр Дам" Патрик Шове.Според ръководителя на Събранието на епископите на Франция Ерик де Мулен-Бофор, възстановяването на щетите от пожара в световноизвестния готически храм "ще отнеме години".Пожарната служба обяви, че около две трети от сложната, дървена конструкция на покрива на "Нотр Дам", известна като "Гората", се е срутила в резултат на огъня.Още днес започва събирането на пари от френските граждани чрез дарителска кампания.Пино, една от най-богатите фамилии във Франция, вече обеща 100 милиона евро за каузата./

Снимка


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна