Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белград е започнал строителството на сръбския участък от „Турски поток“

| обновено на 17.04.19 в 17:56
Ивица Дачич
Снимка: БГНЕС

Сърбия е започнала работа по строителството на сръбския участък на газопровода „Турски поток“, без да чака завършването на работата по българския участък. Това заяви днес министърът на външните работи Ивица Дачич на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров в Москва, предаде ТАСС.

„Ние няма да чакаме да бъде завършен българският участък. Вече сме започнали работа по строителството на сръбския участък на „Турски поток“, каза Дачич.

По-рано премиерката на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че разрешение за начало на строителството на сръбския участък ще бъде издадено до края на април и скоро работата ще започне официално. Сръбската енергийна агенция одобри на 5 март строителството на сръбския участък и началото на работата беше планирано за април. Полагането на газопровода на сръбска територия от българската до унгарската граница е възложено на „Газтранс“ - съвместна компания на „Газпром“ и „Сърбиягаз“.

Двамата дипломати засегнаха и темата за отношенията между Сърбия и Косово. Сергей Лавров призова САЩ и Европейския съюз да осъзнаят отговорността си и да накарат косовските албанци да спрат провокациите срещу Белград:

"През ноември миналата година властите в Прищина наложиха 100-процентни мита на стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина. Целта е задушаване на косовските сърби. Призоваваме Вашингтон и Брюксел да повлияят на Прищина да признае отговорността си за прилагане на решението на Съвета за сигурност на ООН, в подготовката на което участваха и САЩ, и Европа, и да накара косовските албанци да спрат с провокативния курс."

Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич определи отношенията между Сърбия и Русия като стратегически и добави, че Сърбия е готова за диалог с Прищина:

"Изразявам най-искрените си благодарности към Руската федерация за подкрепата. Благодаря на руския президент Владимир Путин и на приятеля ми, брат ми и колега Сергей Лавров за подкрепата, която ни оказват. Когато става въпрос за териториален интегритет и суверенитет, трябва да кажа, че Сърбия няма да може да защитава правителствените си интереси без помощта на Руската федерация."

Дачич съобщи също, че е договорена среща на сръбския президент Александър Вучич с Владимир Путин на 26 април в Пекин, в рамките на форума "Един пояс - един път".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна