Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Бойчев: Събитията с нещастна съдба е хубаво да се върнат назад

2
Христо Бойчев
Снимка: Ани Петрова

"Полковникът птица" - книга с две новели от режисьора Христо Бойчев. Едната е по едноименната пиеса, а другата е озаглавена "Обратно броене".

"Идеята беше за филм, но аз нямах опит в писането на сценарий и затова написах пиеса. По-късно реших това да стане филм за четене и така се роди новелата "Полковникът птица". Книгата обаче започва с другата новела - "Обратно броене", базирана на теорията на Стивън Хокинг, че когато енергията на първоначалния взрив, който е създал Вселената, се изчерпа, тя ще започне да се свива и тогава времето ще тръгне обратно. В моята книга историята върви в обратен ред", обясни пред БНР Христо Бойчев.

По думите му събитията с нещастна съдба е хубаво да се върнат назад и даде пример, че в новелата му "Обратно броене" потъването на "Титаник" се случва на обратно и удавниците се връщат в каютите си, а корабът пътува назад към пристанището.

Режисьорът коментира в предаването "Хоризонт за вас", че си обяснява корупционните сюжети от последните седмици с наближаващите избори. Според него никой от управляващата класа не иска да променя нищо, за да има по-добро правораздаване и справедливост.

"Веселин Маринов и Христо Бойчев са гордостта на Полски Тръмбеш", пошегува се още Бойчев.

Цялото интервю на Лъчезар Цветков с Христо Бойчев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна