Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каменна плоча може да хвърли нова светлина върху загадката Перперикон

Перперикон
Снимка: БГНЕС

Каменна плоча, открита преди 4 века, е на път да хвърли нова светлина около загадката Перперикон.
     

Според български учени на нея са изобразени част от мистериите, провеждани в свещения град на траките. Сега плочата се съхранява в британския музей в Лондон, но разгадаването ѝ е започнало много по-рано.

За да получат отговор на загадката, днес в старата част на Перперикон беше направена възстановка на изобразеното на каменната стела.

Плочата е мраморна, изработена в древна Александрия. Изображенията на нея са дело на скулптора Архилеос от античния град Приери, близо до сегашния град Кушадасъ в Западна Турция.

Открита е през 17-и век на Виа Апия – главният път, свързвал Рим с Балканския полуостров и Мала Азия.

С разгадаването на плочата се занимавали много учени и творци от Европа, включително и Гьоте.

Досега се е смятало, че изобразените на нея ритуали са древногръцки. Връзката с Перперикон прави българският геофизик Костадин Димов, той попада на плочата случайно, докато изучава ритуалите от времето на Орфей.

“Миналата година водих едни румънски приятели на Перперикон. Минахме по всички характерни древни места и съм запомнил някои елементи, които са по-специфични от изсечените в скалите и забелязах тези елементи върху стелата. Защото ритуалът, който е изобразен на стелата, действието се развивало, много вероятно, на Перперикон“, разказа Димов.

Стелата е с размери 1,2 метра на 80 см. На нея е изобразен планински връх, като на 4 реда са издялани около 30 персонажа, които извършват ритуали.

За да получат отговор на въпроса дали изобразените на плочата ритуали са се случили на Перперикон, там беше направена възстановка с участието на много доброволци. Всяка от сцените беше детайлно заснета и на тази база по-късно ще бъде направен колаж, който съответства на оригиналното изображение.

Целия репортаж може да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени