Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнучин се надява на "значителен напредък" в предстоящите търговски преговори с Китай

Стив Мнучин, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви във вторник, че се надява да бъде постигнат "значителен напредък" с китайските преговарящи в следващите два кръга на търговски преговори, тъй като двете най-големи икономики в света продължават да търсят начини да сложат край на търговска война.

През тази седмица Стивън Мнучин и търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър са в Пекин за поредните преговори, които могат да се окажат и едни от последните. През следващата седмица пък китайският вицепремиер Лю Хъ пък ще отиде във Вашингтон за следващия кръг от преговори.

"Ние сме тук, а след това китайския вицепремиер и неговият екип ще дойдат при нас във Вашингтон, като се надяваме да постигнем значителен напредък в тези две срещи относно хода на търговските преговори", отбеляза Мнучин пред репортери в хотел в Пекин, цитиран от Ройтерс.

Вчера Стивън Мнучин пък посочи, че търговските преговори между САЩ и Китай "навлизат в последните си етапи".

В последно време властите в Пекин и Вашингтон отбелязаха, че е постигнат напредък по редица въпроси, свързани с интелектуалната собственост и принудителния трансфер на технологии, в опит да се сложи в скоро време край на търговския конфликт, белязан от митнически тарифи, струващи на двете страни милиарди долари, от нарушаване на веригите за доставки и напрежение на глобалните финансови пазари.

"Няма да коментирам конкретни въпроси относно предстоящите дискусии", посочи Мнучин и допълни: "Те са доста широки, както казах и преди. Постигнахме голям напредък. Очакваме с нетърпение срещите ни тук".

На 4-ти април президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че двете водещи световни икономики могат да изработят окончателното споразумение в рамките на около четири до шест седмици. През миналата седмица той пък отбеляза, че в скоро ще бъде домакин на китайския президент Си Цзинпин в Белия дом - среща, за която се смята, че ще е важна за окончателното подписване на търговско споразумение.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени