Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнучин: Търговските преговори с Китай навлизат в "последните си етапи"

Американският финансов министър Стивън Мнучин заяви, че търговските преговори между САЩ и Китай "навлизат в последните си етапи".

Той обаче допълни, че предстои още работа, тъй като преговорите се приближават към момента, когато или ще бъде сключено търговски споразумение, или разговорите ще приключва без сделка.

"Мисля, че и двете страни имат желание да постигнат споразумение", подчерта Мнучин, цитиран от вестник "Ню Йорк таймс".

Министърът на финансите също така посочи, че проблемите около предполагаемите "шпионски практики" на Китай са отделени от другите търговски и икономически въпроси в продължаващите преговори между двете страни.

Мнучин добави, че САЩ и Китай ще могат да финализират търговско споразумение след още два кръга на преговори. Освен това той отбеляза, че механизмът за правоприлагане на търговското споразумение е почти готов.

Министърът на финансите и търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър трябва да посетят Пекин на 30-ти април, за да подновят преговорите с официалните китайски представители.

В края на предходната работна седмица американският президент Доналд Тръмп заяви, че неговият китайски колега Си Дзинпин ще посети "скоро" Белия дом, но без да сигнализира кога по-точно може да се проведе подобна среща.

Според китайската преса в лицето на South China Morning Post подобна визита може да бъде осъществена в началото на юни, когато Си Цзинпин и Доналд Тръмп евентуално ще подпишат търговското споразумение между двете водещи световни икономики. Китайското официално издание цитира свои източници, според които Си Цзинпин е готов да отпътува за Вашингтон веднага щом двете държави постигнат окончателна търговска сделка.

Президентът на Световния икономически форум (WEF) - Борге Бренде пък изрази увереност, че САЩ и Китай са "доста близо до момента, в който ще има съществен пробив" в търговските преговори.

В интервю за бизнес телевизията CNBC той посочи, че е в интерес на двете най-големи икономики в света "да намерят решения по важните търговски въпроси", което означава, че и двете страни ще трябва да "покажат гъвкавост в преговорите". Ако те успеят да се споразумеят, това ще "добави допълнителен растеж към глобалната икономика".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени