Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на германската безработица през април в рекордно дъно от 4,9 на сто

Бюро по труда в Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През април нивото на безработица в Германия стабилизира в рекордното дъно от 4,9%, достигнато през март, показват данни на Федералната агенция по заетостта (BA), които могат да засилят очакванията, че частното потребление ще продължава да оказва важна подкрепа за растежа на водещата европейска икономика и през настоящата година.

Молбите за помощи при безработица в Германия се понижиха през април с 12 хиляди до 2,22 милиона на сезонно-коригирана база след понижение със 7 хиляди през март и осреднена прогноза на финансовите пазари за по-скромен спад с 5 хиляди.

Нивото на германската безработицата на сезонно коригирана база оправда прогнозите за стабилизация през април в рекордното дъно от 4,9%, достигнато през март (най-ниско ниво на безработица след обединението на Германия в края на 1990 година).

На сезонно некоригирана база броят на безработните германци се понижи през април до 2,228 милиона от 2,301 милиона месец по-рано, като нивото безработицата на сезонно некоригирана също се понижи до 4,9% от 5,1% през март.

Броят на незаетите работни места пък се повиши с 11 хиляди спрямо година по-рано, достигайки през април 796 хиляди.

Здравият пазар на труда беше в основата на водения от вътрешното потребление подем на германската икономика през последните години. Оставащият в сила много позитивен тренд на трудовия пазар е сякаш предпоставка за по-нататъшно увеличаване на частното потребление и на данъчните приходи във водещата европейска икономика.

Днешните данни могат да засилят очакванията, че частното потребление ще продължава да бъде основен генератор на растежа на водещата европейска икономика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна