Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобряване на активността в сферата на услугите на Китай през април

През април бизнес активност в китайския сектор на услугите се подобри слабо до нов 14-месечен връх благодарение на рязко увеличаване на новите експортни поръчки, показват резултати от частно проучване на агенциите Caixin и Markit, които са пореден знак, че предприетата от властите в Пекин стимулиращи политики започват да оказва позитивно влияние върху изпитващата проблеми икономика на Китай.

Индексът PMI, измерващ активността в сектора на услугите, се повиши леко през април до 54,5 пункта от 54,4 пункта, но достатъчно, за да достигне най-високо ниво от януари 2018-а година насам и второто най-високо ниво от май 2012-а година насам.

Частното проучване съответства изглежда в известно противоречие с официалния индикатор за бизнес активността в непроизводствения сектор, публикуван седмица по-рано от Националното статистическо бюро на Китай, който индекс отбеляза понижение през април до 54,3 пункта от 54,8 пункта през март.

Подкрепа за макар и слабото подобрение на активността в сферата на услугите през април, според Caixin, оказа нарастването на  експортните поръчки до най-високо ниво от септември 2014-а година.

Подобрената експанзия в сферата на услугите, която по принцип формира повече от половината от икономиката на Китай, допринесе за скромно понижение на общия PMI индекс на агенциите Caixin и Markit (включващ промишления и сектора на услугите) до 52,7 пункта от 52,9 пункта през април (9-месечен връх) въпреки по-рязкото забавяне на експанзията в промишления се сектор (понижение на промишления PMI индекс до 50,2 от 50,8 пункта).

"Като цяло икономиката на Китай изглеждаше устойчива през април, особено по отношение на сектора на услугите. Натискът по отношение на разходите в сектора на услугите обаче остана сравнително висок, ограничавайки потенциала за растеж на печалбата на фирмите. Бизнес доверието все още не успява да се възстанови, като пазарните участници трябва да останат търпеливи по отношение на очакваното стабилизиране на икономиката", отбеляза Чжъншън Чжун, икономист в анализаторската компания CEBM Group след оповестяване на резултатите от последното проучване на Caixin и Markit.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна