Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Петя на моята Петя" - разказ за съзерцателната Петя Дубарова

На 6 май, когато заедно с нас празнува и цялата природа, ще си спомним и за едно момиче, което остана завинаги на 17 години - Петя Дубарова. На 10 март 1979 г., десет месеца преди трагичния си край, написа стихотворението “Пролет”, в което взривява зимната броня на дните с момичешки устни, с момчешки ръце.

Днес почитатели и литературни специалисти наричат Петя Дубарова слънчевото момиче на българската поезия. Въпреки краткия си живот, Петя Дубарова остави след себе си 200 стихотворения, разкази и др.

По един от нейните разкази озаглавен “Петя на моята Петя” в момента се снима нов български игрален филм с това заглавие. Така неговите автори отдават почит към паметта на младата поетеса, тъй като през декември тази година се навършват 40 години от нейната трагична кончина.

Не можем да наречем филма биографичен, но със сигурност злрителите ще разберат коя е Петя Дубарова и какво е станало с нея, разказва Петя Накова от копродуцентския екип на филма.

Целта на сценаристите е да направят такава история, която да хване съвременните тийнейджъри и затова главният герой е един съвременен тийнейджър - една друга Петя, която също като Петя Дубарова обича да пише и има проблеми със системата, въпреки че сега системата е друга. Във филма Петя Дубарова е погледната от днешна гледна точка - помъдряла и съзерцателна, каквато е направена във филма.

Реализирането на филма ще стане с допълнително финансиране от краудфъндинг кампания, въпреки отпуснатите средства от Националния филмов център и подкрепата на Община Бургас, защото такава е съдбата на повечето български филми - парите, които получават като финансиране, стигат само за снимачния период, т.е. заснемането на филма, а след това има скъп и дълъг процес на монтаж, копродукция, обработка на звука, запис на музика, за които няма пари.

Има сайт, в който се събират средствата, които могат да бъдат дарени с онлайн плащане. Срещу съответната дарена сума, хората могат да получат и малки подаръци в знак на благодарност, като част от сториборда на филма или двуезични стихосбирки на Петя Дубарова.

Сценаристи на филма са Нели Димитрова и, Валинтина Ангелова. Режисьор е Александър Косев - познат от много сериали. Ще участват артистите Албена Павлова, Александра Костова, Васил Банов, както и много млади актьори - тийнейджъри, сред които е и дъщерята на актьора Юлиан Вергов - Алена. Филмът ще бъде заснет през лятото в София и Бургас и се очаква премиерата му да бъде за годишнината на поетесата.

Повече за филма и за предстоящата среща с екипа на филма на 9 май в столичен бар - чуйте в звуковия файл.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени