Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дяконът, превеждал на папата:

Фино уважение и припознаване в словата на папа Франциск и патриарх Неофит

Възможността Възкресение Христово да се чества заедно от всички християни бе сред основните акценти в посланието на Светия отец

Снимка: popeinbulgaria.gov.bg

Преподавателят в Богословския факултет на Софийския университет доц. дякон Иван Иванов е превеждал при визитите на папа Йоан-Павел Втори и на папа Франциск у нас. За БНР той сподели:

„За мен беше изключително голяма чест, която ми беше оказана както от страна на Ватикана, така и от страна на Българската православна църква да имам радостта и задължението да превеждам по време на тези важни посещения в Светия синод и в „Свети Александър Невски“.

Иванов е категоричен, че при двете папски визити служебните му задълженията са били еднакви, но „чисто емоционално и човешки мога да кажа, че с папа Франциск се общува много по-лесно, човешки, като да общуваш със собствения си баща“.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той сподели впечатления от срещата в Светия синод.

„В словата и на българския патриарх Неофит, и на папа Франциск, личеше едно фино уважение и припознаване, абсолютно позитивно отношение към мисията на папа Франциск в света - защита на човешките права и на християните“.

„Възможност да се чества заедно от всички християни пасхата Христова, Възкресението Христово, наистина беше един от основните акценти, които той представи в своето слово. Обърна се също така и споменавайки за любовта и мира, който трябва да бъде отражение на нашия християнски живот“.

Папата е акцентирал на три вида общуване –  общуването в кръвта и жертвите на християните, които и в момента са гонени в някои части на света; общуването в името на бедните и нуждаещите, гонените и бездомните; както и призоваване за общуване в мисията на светите братя Кирил и Методий.

Патриарх Неофит пък е подчертал в словото си, че по време на всяка една литургия БПЦ се моли за единението на всички християни по света, обобщи Иванов.

„Засега мисля, че отношенията са много добри, извън дори дипломацията. Те са добри, приятелски и братски, както свидетелстват събитията от вчера. Трябва просто да благодарим на Бога, че нещата се случват. Макар и по-бавно, но те се случват“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени