Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обрат в президентската надпревара в Литва, надделява Шимоните

Премиерът Саулиус Сквернялис подава оставка, след като остана трети в първия тур на президентските избори в Литва

| обновено на 13.05.19 в 08:47
2
Бившият финансов министър на Литва Ингрида Шимоните
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Литовският премиер Саулиус Сквернелис ще подаде оставка, след като изгуби президентските избори. Той остана трети в първия тур от надпреварата. 

Междувременно в последния момент при преброяването на гласовете настъпи обрат в позициите на първия и втория кандидат, които ще се явят на балотаж след седмица. Ингрида Шимоните, която през цялото време се бореше с премиера за второто място на балотажа, изненадващо се оказа с по-голяма подкрепа от считания за лидер независим кандидат Гитанас Науседа. В очакване на втория тур най-големият въпрос в страната в момента е дали ще има предсрочни парламентарни избори.

Подкрепяната от Път на отечеството и литовските християндемократи Ингрида Шимоните, която представя себе си като независим кандидат и технократ, събра малко над 31% от гласовете на първия тур на президентските избори в Литва. В щаба на Ингрида Шимоните като че ли приеха най-емоционално предварителните резултати, което личи и от атмосферата по време на изявлението ѝ пред медиите: "Аз ще приема подкрепата на партии с постоянни политически възгледи, независимо дали са в десния или в левия спектър, или са центристи. За мен е важно те да си отстояват казаното, а не да обещават неща, които не могат да изпълнят". 

Икономистът Гитанас Науседа, зад когото не стои нито една партия, остава само с пет процентни пункта под прага от 31 на сто, въпреки че през цялата изборна нощ се очакваше именно той да бъде първи, макар и с малка преднина.

Трети с под 20% остава премиерът Саулиус Сквернелис, която още преди окончателните резултати потвърди, че ще се оттегли от поста си и най-вероятно ще има предсрочни парламентарни избори.

Гласуването на първия тур от президентския вот съвпадна с два референдума, но тъй като до урните не отидоха половината от имащите право на глас, допитванията не могат да доведат до промени в Конституцията на страната. Балотажът на президентския вот съвпада с евроизборите в Литва. 

"Партията на фермерите и зелените" на премиера Саулиус Сквернелис не е решила дали да се откаже от управлението. Литовският премиер Саулиус Сквернелис заяви, че е възможно да има предсрочни парламентарни избори, след като загуби президентския вот: "Провалът в изборите е оценка за мен като политик. Аз приемам тази оценка и ще направя стъпката, която обещах".

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна