Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Малки производители на електроенергия обвиняват КЕВР и Министерството, че покровителстват олигарси

| обновено на 20.05.19 в 14:00

Според малките производители на енергия от ВЕИ централи поправките в Закона за енергетиката от 2015 година, които спират двойното финансиране на произведената от възобновяеми източници на електроенергия, не трябва да се прилагат към проекти по Програмата за развитие на селските райони.

Това са малки централи, които са получили подпомагане единствено за разкриването на работните места, каза Павлина Трифонова от Съюза на европейските производители на зелена енергия:

„Ние сами сме си изградили фотоволтаичните инсталации. Целият инвестиционен процес не е обхванат в това, което е подадено към съответния фонд „Земеделие“. Парите, които сме получили са след това за създаване на работни места".

Представители на 275 малки производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници и Съюза на европейските производители на зелена енергия дадоха пресконференция днес. Те представиха непознати досега, скандални според тях факти за злоупотреба в българската енергетика, водещи до повишаване на цената на такса „задължения за обществото" и оттам до по-скъп ток.

Институциите не прилагат правилно законова разпоредба, което води до облагодетелстване на определени фирми за сметка на други, казват от малките електроцентрали. Те смятат, че енергийният регулатор и Министерството на енергетиката  покровителстват недосегаеми ВЕИ-олигарси за сметка на малкия бизнес, в резултат 50 от най-малките производители на зелена електроенергия са фалирали.

Миналата седмица собственици на централи с мощност под един мегават протестираха пред Министерския съвет.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от