Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арабаджиева откарана в ареста направо от пистата на летището

| обновено на 30.05.19 в 18:19
2
Снимка: БГНЕС

С редовен полет от Мадрид у нас се завърна Маринела Арабаджиева. Направо от пистата на летище София тя беше качена на автомобил на Съдебна охрана и отведена в ареста на Националното следствие около 18 ч. Предстои да ѝ бъде повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. 

Възможно е още утре тя да бъде изправена пред Специализирания наказателен съд, от който прокуратурата ще иска Арабаджиева да бъде задържана за постоянно под стража.

Маринела Арабаджиева бе екстрадирана близо три месеца след като тя и съпругът ѝ - Ветко Арабаджиев, бяха задържани в курортното градче Кабрера де Мар, край Барселона.

През последните месеци - под стража -  по разследвания на спецпрокуратурата, са и съпрутът й - Ветко Арабаджиев, семейство Николай и Евгения Баневи и алкохолният бос Миню Стайков. Пред журналисти в Монтана, заместник главният прокурор Иван Гешев заяви, че се проверяват данни за връзки между тях и намиращият се от близо пет  години в Сърбия банкер Цветан Василев:


"Няма как ти да  засегнеш сериозни икономически интереси, говоря за случая с Арабаджиеви, говоря за слубая с Баневи, говоря за случая с Миньо Стайков, защото в това седят пари. Няма как тези хора, независимо дали се харесват или не се харесват, дали се обичат или не се обичат, да не се обединяват в клубове по интереси. Това са нормални такива  защитни реакции. Атаката, която се развива срещу определени представители на прокуратурата и на изпълнителната власт, е лесно обяснима и придвидима".

„Прибираме си олигарсите от цял свят по родните места. Ще се постараем максимално бързо да приключим досъдебните производства, в разумен срок, въпреки че това са огромни разследвания, за десетки милиони само по това дело. Целта е максимално бързо да внесем делата в съд и съдът да прецени, дали тези хора, виновни ли са, не са ли виновни“, добави той.

В края на август миналата година спецпрокурори и полиция влязоха в хотелите на бизнессемейството в София и Пловдив и обявиха, че те се разследват за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари.

Разследващите разказаха за открити милиони левове и луксозни автомобили. Не успяха да открият Ветко и Маринела Арабаджиеви, затова пък задържаха сина им Вълчо. Той прекара месеци в ареста, а освобождаването му срещу половин милион лева съвпадна с локализирането и задържането на неговите родители.

Екстрадиционната процедура на бизнессемейство вървеше по различни писти, затова и Ветко Абаджиев от близо четири седмици е в ареста в Националното следствие.

Репортажа на Силвия Великова може да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна